Udruženje poslodavaca FBiH pozdravlja prodaju Bosnalijeka

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Sarajevske berze u srijedu 5. oktobra 2016. prodala svoj udjel u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek.

“Udjelom dionica od samo 19,26 posto u Bosnalijeku, Vlada Federacije BiH nije mogla značajno uticati na poslovanje ove kompanije, niti na privlačenje investicija. Stoga, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da je Vlada FBiH učinila pravi korak”, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ovakvim malim udjelom dionica bi Vlada FBiH, po devidendama, čekala desetine godina na povrat uloženog kapitala. Međutim, ovim potezom će se ostvariti poticaj razvoja tržišta kapitala, navedeno je u saopćenju.

Smailbegović smatra da su državne dionice vrijednog kapitala i da ih ne treba prodavati po niskoj cijeni, te pozdravlja prodaju manjinskog udjela dionica Vlade FBiH u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

“Ovom prodajom Vlada FBiH zaradila je oko 40 miliona KM, a dolaskom velikog investitora i strateškog partnera, kakav je British American Tobbaco, FDS će profitirati ulaganjem u druge sektore i razvijanjem novih poslovnih modela s ciljem povećanja prihoda”, stoji u saopćenju.

Kroz privatizaciju, smatra Smailbegović, moguće je svojevrsno restrukturiranje kompanija, jer dobit od prodaje može poslužiti za dalje investiranje, otvaranje novih radnih mjesta i obnovu cjelokupnog sistema.

Vezani članci

Smailbegović dobio konkurenciju kod preuzimanja Livnica Visoko

Visokoin.com

Wood Team iz Ilijaša želi preuzeti Livnicu Visoko, nude 2,50 KM po dionici

Visokoin.com

Adnan Smailbegović preuzima domaću kompaniju iz Visokog

Visokoin.com

Krivične prijave protiv menadžmenta i bivših članova NO Bosnalijeka

Visokoin.com

Ukinut pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću

Visokoin.com

Smailbegović: Zakoni koje je Vlada FBiH jučer usvojila dobri za državu i radnike, ali “anemični”

Visokoin.com