LAŽIRALI DOBITKE Juventus priznao malverzacije, saznali su konačnu kaznu

Čelnici Juventusa priznali su danas na saslušanju u Nogometnom savezu Italije (FIGC) da je klub lažirao kapitalne dobitke.

Juventusu su oduzeta četiri boda zbog nečasnih radnji bivšeg sportskog direktora Fabija Paraticija, tri zbog bivšeg predsjednika Andree Agnellija, dva zbog bivšeg direktora Maurizija Arrivabenea i jedan zbog bivšeg sportskog direktora Federica Cherubinija. Juventus se neće žaliti na ovu odluku.

Torinski klub je predložio nagodbu s FIGC-om, koja je djelimično prihvaćena. Juventus je predložio da mu savez oduzme dodatna tri boda u ovosezonskom prvenstvu uz već ranije oduzetih 10 bodova.

Međutim, FIGC je odlučio zadržati odluku o oduzimanju deset bodova, ali je klubu izrekao i novčanu kaznu od 700 hiljada eura.

Čelni ljudi Juventusa ranije su negirali krivnju i tvrdili da su klupski računi u skladu s praksom nogometne industrije.

Važno je napomenuti da je bivši predsjednik kluba Andrea Agnelli na današnjem ročištu odbio priznati bilo kakvu krivnju. On će se suočiti s odvojenim suđenjem 15. juna.

Juventus je trenutno sedmi u Serie A i po tom je plasmanu osigurao Konferencijsku ligu, ali ima i šansu da u posljednjem kolu izbori Europa ligu.

Klub trenutno nije pod istragom UEFA-e i ako se odrekne Superlige, vjerovatno neće snositi nikakvu kaznu za sljedeću sezonu, odnosno neće biti izbačen iz UEFA-inih takmičenja.