Legendarni Milomir Odović dobit će mural u rodnom gradu

Milomira Odovića se navijači Željezničara sjećaju samo po lijepom i to sa punim pravom.

Nije nikakva tajna da je Željo pod njegovim vodstvom igrao možda i najljepši fudbal u periodu agresije na BiH.

Popularni Oda je mnogo dao Željezničaru, a upravo u njegovu čast sprema se nešto lijepo.

Kako prenosi Arena Sport, u čast Odovića uskoro će biti naslikan mural.

Lokacija murala će biti na novoizgrađenom stadionu u Ilijašu. Odabir ovog mjesta nije slučajan – prvi Odovićevi fudbalski koraci vežu se za ilijašku Slogu. Mural će biti nacrtan u organizaciji Nogometnog kluba Ilijaš i veterana Fudbalskog kluba Željezničar.

Po otvaranju murala, bit će održana revijalna utakmica između veterana Ilijaša, Humanih zvijezda i veterana Željezničara. Kao predigra utakmici, nastupit će pioniri Željezničara, kao i njihovi vršnjaci iz Ilijaša i Bijelog polja.

Nezvanično, ovaj događaj bi mogao uveličati i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević. Svoj dolazak su potvrdili Nikola Nikić, Bulend Biščević, Dželaludin Muharemović, Ismet Štilić, Fuad Muzurović…

Prema planu, otvaranje murala bi trebalo biti 2. decembra, iako termin još uvijek nije zvanično potvrđen.

Odović je rođen 1955. godine. Nakon ilijaške Sloge, prešao je u Željezničar. Igrao je za Plave sve do 1985. godine. Skupio je 262 zvanična nastupa i postigao 25 golova. Kasnije je igrao za austrijske klubove VOEST Linz i Spittal, a karijeru je okončao u Bosni iz Visokog.

Kao trener, Željezničar je vodio u tri mandata, u ukupno 71 utakmici. Radio je i u Omladinskoj školi kluba sa Grbavice. Trenirao je i Slaviju, Velež, Zvijezdu Gradačac, Rudar Kakanj, Čelik i Olimpik.

Milomir Odović je preminuo 15. decembra 2020. godine, a ukopan je na Gradskom groblju u Visokom.