Ljekari savetuju kako spriječiti smrt beba tokom sna

Bebe do svoje prve godine treba da spavaju u sobi sa roditeljima, ali u zasebnom krevetu, zaključak je izvještaja Američke akademije pedijatara. Ovakva preporuka izdata je radi smanjenja smrtnosti novorođenčeta, prije svega sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Pedijatri poručuju da spavanje bebe u sobi sa roditeljima u prvih šest meseci do godinu dana za čak 50 odsto smanjuje opasnost od neočekivane smrti. Ljekari upozoravaju da su sindromu iznenadne smrti najviše izložene bebe starosti do četiri mjeseca.

Preporuka ljekara je da se beba na tvrdu površinu postavi na leđa pred spavanje, jer su studije pokazale da spavanje na leđima smanjuje smrtnost novorođenčadi. Dodaju da bebe treba da se pokriju dobro učvršćenim pokrivačem, jastuke i plišane igračke treba izbegavati jer mogu izazvati gušenje i pretjerano zagrijvanje djeteta.

Roditelji često zbog velike brige stavljaju bebu u svoj krevet, a ljekari ističu da je to pogrešno.

“Krevet za odrasle osobe nije dizajniran za bebu. Jastuci, posteljina, ćebad i drugi predmeti u krevetu mogu da ometaju disanje novorođenčeta i uzrokuju pregrijavanje djeteta. Kreveti za odrasle su previše mekani za bebu i njeno krhko tijelo”, navodi se u izveštaju.

Pedijatri pozivaju majke da, bez obzira na način porođaja, često budu u fizičkom kontaktu sa bebom kojoj će na taj način tjelesna temperatura biti stabilnija, kao i srčani ritam. Istim kontaktom majka će na dijete prenijeti svoje bakterije što je važno za razvoj bebinog imuniteta.

Vezani članci

Uhapšen 44-godišnji muškarac koji je u lovu usmrtio lovca

Visokoin.com

Je li i u BiH stigla nova smrtonosna droga: Učinak fentanila desetostruko je jači od samog heroina!

Visokoin.com

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

U Zenici rođeno sedam beba

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić posjetio visočke trojke

Visokoin.com