Lukavac pod vodom: Poplavljeno oko 100 kuća, rijeka Turija odnijela most

Na području općine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, dok je situacija najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica.

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, a rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most.

U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama preko kojeg se ne odvija saobraćaj. Brojni lokalni putevi su u prekidu.

Izvršena je i evakuacija stoke.

Nivo rijeke Tinje je preko 3,10 metra. U toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave, Špionica.

Najkritičnija situacija je u Špionici gdje je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći izvršena je i evakuacija stanovnika iz tri stambena objekta. Izvršena je i evakuacija troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću-Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija s navedenim naseljima u prekidu do daljnjeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta je 453 cm (300 cm kritična tačka). Situacija je alarmantna. Ulice Gračanice su pod vodom, Sportska dvorana, Korića Han.

Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica. Izlile su se rijeke Sokoluša i Spreča i poplavile na desetine stambenih objekata i privrednih objekata.

Poplavljeno je i oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prijavljeno je nekoliko klizišta, a klizište u Lendićima ugrozilo je jedan stambeni objekt.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, koji je preusmjeravan preko puta Orahovica-Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva je totalno uništen i devastiran.

Gotovo sve mjesne zajednice na području općine Tuzla prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala, sve riječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz naselja Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

Na području općine Doboj Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama nalazi se okruženo vodom oko 30 stambenih objekata.

U općini Banovići najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj je bilo poplavljeno nekoliko stambenih objekata. U navedenoj MZ i Seonoj putevi su oštećeni a na mjestima i neprohodni u kojim su se u toku noći aktivirala i klizišta. Prijavljeno je i klizište u Banovići Selu-Kasumovićima.

Situacija se na području općine Kladanj pomalo smiruje. U toku noći došlo je do izljevanja bujičnih potoka koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u MZ Kladanj, Starič i Ravne.

U općini Kalesija zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, saobraćaj se odvija alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta. Prijavljeno je nekoliko klizišta, a u naselju Dedajići klizište je odnijelo lokalni put prema navedenom naselju.

Na području općine Živinice rijeka Spreča je u porastu i izlila se na nekoliko mjesta. Iz OSCZ očekuju najgore poslije podne kada bi pojedina naselja mogla bila poplavljena, takođe i regionalni odnosno magistralni put.

Vodostaj je na brani HA Modrac jutros u 6 sati iznosio 199,38 m.n.m. U odnosu na mjerenje juče u 7 sati nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,0 m3/s.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Fojnica: Rijeka se izlila u naselju Drin, odroni na putevima

VISOKOIN.COM

Pogledajte snimak poplava u Visokom (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Poplave na području Visokog (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Akcija “Visočani za nastradale u poplavi” se nastavlja‏

VISOKOIN.COM

VIDEO: Stanovnici Željeznog Polja i dalje ugroženi, u toku evakuacija

VISOKOIN.COM

VISOKO: Klizište u Vratnici odnijelo jednu kuću, još nekoliko kuća u opasnosti!

VISOKOIN.COM