Mađarska uz Trumpa: On će osigurati mir i stabilnost

Svijetu je “potrebna pobjeda” Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u jer samo “snažan” američki lider može osigurati “stabilnost i sigurnost međunarodnom poretku”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova u intervjuu za portal Breitbart News.

Peter Szijjarto je u intervjuu objavljenom u nedjelju rekao da će bivši predsjednik Trump, ako ponovno bude izabran u studenom, moći uspostaviti mir između Rusije i Ukrajine.

“Bez predsjednika Trumpa ovaj rat će se nastaviti još dugo, rezultirat će s mnogo više žrtava i kulminirati velikim razaranjem”, rekao je Szijjarto.

“Dakle, naša najveća nada je da će predsjednik Trump, u slučaju da pobijedi na izborima 2024., moći sklopiti mir”, dodao je.

Mađarski je šef diplomacije naglasio kako “mi Mađari dajemo punu podršku tome kao jedna od rijetkih zemalja u Europi koja je za mir”.

“Morate shvatiti da je većina zemalja u Europi za rat, a samo mala manjina je za mir”, dodao je.

Szijjarto je kazao da bi, ako Trumpove “mirotvorne politike”stupe na snagu, “neke od tih europskih zemalja također mogle promijeniti svoja stajališta”.

Mađarski ministar smatra da se rat u Ukrajini ne može razriješiti na bojištu koje “može ponuditi samo žrtve i razaranje, a ne rješenje”.

Szijjarto je kazao kako je općeprihvaćeno da Ukrajina neće pobijediti Rusiju, dodajući da “isto tako znamo da Rusija ne može pobijediti ni cijeli zapad”.

Što se tiče rata u Gazi istaknuo je da se ne smije zaboraviti kako je taj sukob započeo.

“Dogodio se brutalan, gnusan teroristički napad, a tisuće raketa ispaljene su na zemlju, ubijeno je više od tisuću ljudi, a više stotina oteto”, dodao je.

Szijjarto smatra da je izraelska vojna ofenziva protiv Hamasa od vitalne važnosti ne samo za sigurnost židovske države, već i za globalnu sigurnost, kako bi se spriječili slični napadi diljem svijeta.

Szijjarto je bio dio delegacije mađarskog premijera Viktora Orbana koji se prošli tjedan susreo s bivšim američkim predsjednikom Trumpom.