Mašić: Klasična borba za goli opstanak na vlasti u Federaciji

Gost jučerašnjeg izdanja Rezimea bio je Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

O današnjem sastanku šefova klubova stranaka Osmorke kaže da je najavljen prošle sedmice.

“Kolega Čavalić i kolega Durić kao šefovi klubova SBiH-a i NES-a pozvali su ostale šefove klubova i predstavnike stranaka Osmorke da razgovaramo vezano za usvojeni zaključak koji su oni predložili, a kojeg smo i mi podržali u Parlamentu na posljednjoj sjednici, a koji se tiče zadatka obaveze Komisije za ustavna pitanja Parlamenta FBiH za razmatranje i pripreme inicijative odnosno konkretnog prijedloga za izmjenu Ustava kojim bi se ubuduće mogle izbjeći ove blokade, odnosno zastoji u formiranju izvršne vlasti u FBiH. Nekoliko je stvari interesantno. Kompleksan je proces izmjena zakona, a Ustava posebno. To je zaista jedna složena i ne tako lagana i brza procedura, ali je bitno da s ekrene od nečega. Posljednje izmjene Ustava FBiH su bile prije više od 20 godina kada je tadašnji visoki predstavnik nametnuo amandmane i na Ustav Federacije i na Ustav RS-a. Dobro je početi, krenuti, ali to će biti proces koji će sigurno potrajati.”

Navodi da u Parlamentu Federacije imamo dvije grupacije.

“Jedna je Osmorka plus HDZ s tim da mi i HDZ očigledno ne gledamo na isti način u kojem pravcu treba ići ta izmjena Ustava Federacije. Sasvim je logično što su ti sastanci od strane njih razdvojeni. Druga grupacija je trenutno opoziciona u Parlamentu Federacije, ne i u vlasti jer je još uvijek aktuelna Vlada Federacije koju predvodi SDA sa DF-om, tako da su njih odlučili da pozovu sutra na sastanak i da čuju njihova razmišljanja. Ovo je kompleksan proces jer zahtijeva dvotrećinsku većinu u PFBiH, Predstavničkom domu i kvalifikovane većine u klubovima naroda i u Domu naroda generalno.”

Mašić naglašava da je u svemu najmanje bitno šta želi HDZ ili bilo koji drugi politički subjekt.

“Ovdje je bitno šta je potrebno građanima. Najveći problem je što imamo apsolutno trom, nefunkcionalan sistem. Mi kao SDP želimo da vidimo Bosnu i Hercegovinu bez entiteta, bez kantona, jedan čovjek jedan glas itd. Međutim, s druge strane moramo postaviti pitanje d ali je u današnjim političkim prilikama to realan prijedlog. Nama jeste realan, ali da li on može ugledati svjetlo dana u nekom okvirnom vremenu ispred nas koje je kratkoročno, teško. Uvijek se borimo između onoga što je nažalost manje zlo u ovoj zemlji. Mi kao SDP ćemo u ovom procesu biti konstruktivni, pokušat ćemo dati sve od sebe da to buduće rješenje bude poboljšanje u odnosu na postojeće stanje. Nažalost svjedočimo da čak i prijedlozi koji dolaze od strane međunarodne zajednice poput gospodina Schmidta i nametanja njegovih ustavnih amandmana i izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći apsolutno nije išlo u prilog poboljšanja prilika i odnosa u BiH. Umjesto da nas vodi u 21. vijek i EU taj njegov prijedlog nas vraća u srednji vijek.”

Kaže da kada visoki predstavnik nešto nametne, šta god to bilo, sviđalo se to nama ili ne, mi ne možemo uticati na to.

“Ne postoji politički subjekt koji nije prihvatio realnost koja se zove loši amandmani koje je nametnuo gospodin Schmidt. Alternativa tome je da se svi povučemo. Nismo sjeli i razgovarali jer mi očigledno dijametralno suprotno gledamo na procese u BiH. Visoki predstavnik u svakom trenutku može nametnuti šta god hoće. Najveća šteta po FBiH je da ostane gospodin Novalić i njegova krnja Vlada i naredne četiri godine. To se može riješiti na dva načina – da Lendo prizna parlamentarnu većinu da postoji i da onaj ko je sve ovo zakomplikovao i otkomplikuje, a to je Schmidt. Svi smo mislili da on pomaže HDZ-u, ali on je na kraju zaštitio SDA. Što se nas tiče najbolje bi biolo da samo povuče segment političkih izmjena i da se vrati na stanje izborne noći.”

Mašić smatra da se u FBiH trenutno dešava klasična borba za goli opstanak na vlasti.

“Bar kad je u pitanju blok koji predvodi SDA. Sačekajmo da vidimo šta će se desiti. Schmidt je u toj mjeri nepredvidiv da mislim da nijedna osoba u BiH sa sigurnošću ne može reći hoće li, kada i šta će nametnuti.”

Ističe da je potpuno nepotreban sastanak Nermina Nikšića i Refika Lende.

“Poziva čovjek koji ne poštuje demokratsku većinu, parlamentarnu većinu u oba doma, kojem je jedini cilj da SDA bude dio vlasti i rekao je da mu ne treba na pamet da potpiše bilo kakvu saglasnost na bilo koju vladu u kojoj neće biti SDA. I kakva je svrha sastanka sa potpredsjednikom Federacije sa takvim stavom koji je već zabetoniran.”

federalna.ba