Meloni: Izrael je pao u “Hamasovu zamku”, EU neće učestvovati u posudbi 50 milijardi eura Ukrajini

Premijerka Italije Giorgia Meloni komentarisala je dešavanja na i oko samita G7 zemalja, koji se održavao u prethodna dva dana upravo u državi koju ona vodi.
Meloni je prvo komentarisala situaciju u Pojasu Gaze, rekavši kako je “Izrael pao u Hamasovu zamku” te da je cilj bio da se ova zemlja izolira.

Premijerka Italije je još dodala da se “aktivno radi na poboljšanju sigurnosti Izraela”, mada nije otkrivala detalje.

U komentaru na plan da se Ukrajini posudi 50 milijardi dolara, navodi da EU neće davati novac i učestvovati u ovom planu. Novac će dati SAD, Kanada, Velika Britanija i Japan, prema tvrdnjama Meloni.

Rekla je i da je sukob s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom “pretjeran”. Svjetski mediji su istakli da je Meloni insistirala da se iz zvanične izjave poslije sastanka izbaci riječ “abortus”, što je izazvalo sukob s francuskom i američkom delegacijom.

Meloni je za kraj komentarisala i situaciju u Evropskoj uniji, odnosno izbor novih predsjednika Evropskog vijeća i Evropske komisije.

Ona će početi razgovore u ponedjeljak o raspodjeli najviših funkcija u EU na osnovu toga da Evropa mora prihvatiti sud naroda koji se odražava u rezultatima prošlosedmičnih izbora za Evropski parlament.