Memorijal ‘Goran Čengić’ prvi put u Dvorani ‘Goran Čengić’

U Sarajevu će se 12. februara 2022. godine održati memorijalni rukometni turnir “Goran Čengić” i to u sportskoj dvorani na Grbavici koja od augusta prošle godine nosi ime legendarnog rukometaša, a koji je ubijen na početku agresije na BiH, upravo u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.

“Izuzetno nam je drago da smo uspjeli u realizaciji toliko željenog ovog memorijala i to baš u dvorani koja napokon nosi ime Goran Čengić. Na prvom memorijalu će učestvovati Čelik, Goražde, Vogošća i Bosna. Turnir će biti tradicionalan i u budućnosti internacionalni kada bi pozvali i Crvenu Zvezdu gdje je moj nekadašnji trener i igrao. Naravno, očekujemo i podršku Kantona, Općine i Grada, kao i sponzora koji bi kao partneri učestvovali u organizaciji turnira”, kaže Mustafa Đonlagić, predsjednik Organizacionog odbora turnira.

Goran Čengić je bio istaknuti rukometaš Bosne, Mlade Bosne i Crvene zvezde. Sa samo 17 godina je igrao za sarajevske studente u finalu Kupa Jugoslavije 1963. kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili prestižnu titulu. Ubijen je 14. juna 1992. pri pokušaju spašavanja komšije Husnije Ćerimagića u tada okupiranom sarajevskom naselju Grbavica. Njegov ubica Veselin Vlahović Batko pravosnažno je odlukom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 42 godine zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. Za Goranov herojski podvig čulo se širom svijeta, a Nevladina organizacija “Gariwo” 2013. posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost.