Metallon na Expo-u predstavio tri brenda (FOTO)

Expo 2020 Dubai u završnici: bosanskohercegovačka “Prilika u obliku srca” osvojila srca posjetitelja Expo-a

Svjetski sajmovi su globalni događaji koji okupljaju svjetske nacije kako bi se povezivale i iznalazile rješenja za savremene globalne izazove. U 21. vijeku svjetske izložbe predstavljaju jednu od najvažnijih prilika za susrete globalne zajednice kao jedinstvene otvorene platforme za povezivanje preduzeća, vlada i međunarodnih partnera, ali i miliona građana iz cijelog svijeta koji ih posjećuju.

Expo 2020 Dubai smatra se jednim od najvažnijih događaja za pristup regionalnim i globalnim tržištima u post-COVID svijetu.

U svijetu koji je sve više i više međuzavisan, izložbe ovog tipa predstavljaju nezamjenjivu priliku za spajanje umova i kreiranje rješenja nacija za budućnost i zato je važno bilo biti dio Expo porodice proteklih nekoliko mjeseci.

Expo predstavlja jedinstvenu vezu između svih sfera života; estetike, rekreacije, politike, kulture, diplomatije, funkcionalnosti, poduzetništva i inovacija. Važnost brendiranja u današnje vrijeme nije nešto što je ograničeno samo na poslovni sektor. Koncept “Nation Branding” omogućava zemljama da repliciraju tehnike marketinga brenda kako bi izgradile nacionalni imidž i postale, u našem slučaju, vidljivije i primjećenije na međunarodnoj sceni.

I kako je jučer na našem paviljonu rekao predstavnik Privredne komore Dubaija, od pojavljivanja na Expo-u zemlje će imati dugoročne koristi, kao što su trgovinske prilike, razvoj dugoročnih partnerstava, globalno pozicioniranje, nova ulaganja i još mnogo toga.

Expo 2020 Dubai je idealna prilika za jačanje i unaprijeđenje nacionalnog brenda zemlje u globalnoj zajednici i među relevantnim međunarodnim akterima, prilika za nas da nas svijet vidi kao dio Europe, kao privlačnu turističku i investicionu destinaciju. Mi smo tu priliku iskoristili najbolje što smo mogli, uprkos najkraćem vremenu i resursima koje smo imali u odnosu na sve druge zemlje koje su se proteklih mjeseci predstavljale ovdje.

Predstavnicima međunarodnih finansijskih i poslovnih organizacija, investitora i stručnjaka koji su prisutni na Expo-u, ali i građanima iz cijelog svijeta pokazali smo potencijale i komparativne prednosti kojima raspolaže naša zemlja. Stekli smo mnoge važne kontakte s predstavnicima vlada, kako ovdje u UAE, tako i u mnogim drugim zemljama. Osim toga, mnogi zvaničnici, ministri i predstavnici finansijskih institucija posjetili su naš paviljon proteklih nekoliko mjeseci jer Expo je mjesto otvorene, javne diplomatije, baš kao što je naša Baščaršija svojevrstan muzej na otvorenom, spomenik jedne epohe života.

Privlačeći pažnju potencijalnih domaćih i međunarodnih posjetilaca i kompanija, Bosna i Hercegovina pozicionira se kao poželjna turistička i investiciona destinacija u Jugoistočnoj Europi pod sloganom “Prilika u obliku srca” – što implicira da je naša domovina zemlja s dušom i da, uz industrijske, prirodne i geografske prednosti, u paketu dolaze i ljudi sa srcem otvorenim prema cijelom svijetu.

Iskustvo „prisustva“ je još jedan koristan aspekt učešća na Svjetskoj izložbi jer pruža direktno mjesto za podizanje svijesti i kultivaciju multikulturalizma i različitosti. Zato su nacionalni paviljoni dugoročna korisna investicija. Treba imati na umu da veličina, izgled, opremljenost i stil paviljona zavise od dvije glavne prednosti: resursa namijenjenih za Expo i prakse brendiranja planiranih za događaj. Kad kompariramo druge zemlje koje su u startu imale ove prednosti veće u odnosu na nas, mi smo napravili dobru priču. Uvijek može i treba bolje, ali da smo zadovoljni – jesmo.

Naša posljednja delegacija proteklih dana imala je priliku doživjeti sve ovo uživo i nama je satisfakcija sama činjenica što su ovdje, ali naravno i njihove pozitivne reakcije. Mnogi od njih ostvarili su nova poznanstva i veze, a neki su i obnovili postojeće veze. Tako je direktor bihaćkog aerodroma obnovio veze s investitorima koji žele investirati u ovaj aerodrom, direktor kompanije Metallon na Expo-u je predstavio tri brenda (unikatne ograde Metallon, Stepenice.ba i Metallon Lighting koji je proizvod kao stvoren za ovo tržište), direktorica Europa Hotela predstavila je također tri projekta i povezala se s investitorom koji je spreman investirati u njen projekat oko 50 miliona KM, a i naši ostali predstavnici iz sektora drvne i metalne industrije upoznali su se sa zainteresiranim investitorima i kupcima s ovog područja i nadamo se da će u dogledno vrijeme dogovoriti i dobre poslove.

“Ko nije drvo razumio prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio, i shvatit će kad tad da ne zna šta je hlad…”

Vlada Kantona Sarajevo
Expo 2020 Bosnia and Herzegovina

Vezani članci

67 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Visokoin.com

„Metallon“ i „Hassul“ partneri u opremanju učionica Gimnazije „Visoko“

Visokoin.com