Meteorolozi za danas upalili žuto upozorenje! Pročitajte i kad dolazi velika promjena vremena

Meteorolozi su za danas upalili žuto upozorenje za područja Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Banje Luke i Foče zbog očekivanih, jakih udara vjetra. U upozorenju se navodi:

“Očekuju se udari vjetra između 40 i 50 km/h. BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.”

A, jutros je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -2; Sokolac 0; Široki Brijeg 2; Ivan Sedlo, Livno, Sarajevo i Stolac 3; Bugojno i Drvar 4; Tuzla 5; Mostar, Prijedor, Trebinje i Zenica 6; Banja Luka i Sanski Most 7; Doboj 8; Gradačac i Neum 9; Bihać 12°C.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Promjena vremena koja će se, do kraja dana, sa zapada proširiti na cijelu zemlju, kod hroničnih bolesnika će dovesti do jačanja tegoba. Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, nervoze, glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti. Poželjno je umanjiti aktivnosti.

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 13°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Padom temperature zraka tokom noći na nedjelju u Bosni će kiša postepeno prelaziti u susnježicu ili snijeg. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar u Bosni mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini većinom kiša, na planinama snijeg. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini prije podne jugo, u jutarnjim satima sa jakim udarima. U drugom dijelu dana vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever. Temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 9 do 14°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni sa slabim snijegom ili susnježicom u jutarnjim i u večernjim satima. U Hercegovini slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C.

U utorak u Bosni oblačno sa slabim snijegom u jutarnjim satima. U Hercegovini oblačno prije podne, smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 14°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.