MIJATOVIĆ: TROJKA NE BI PRISTALA NA REŠENJE NA ŠTETU BIH, POŽELJAN CENZUS OD 5%

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović komentarisao je posljednji dogovor lidera trojke sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kazavši kako oni imaju njegovu podršku u svim razgovorima, “pa i sa onima koji su destabilizirajući faktor”.

– Uz svu galamu koja dolazi iz redova opozicije u FBiH koji po 15 puta dnevno samo ponavljaju izdaja, ne postoji opcija da iko iz Trojke pristane na bilo koje rješenje koje će ići na štetu Bosne i Hercegovine. Cenzus od pet posto za opšte izbore je poželjan jer će uozbiljiti političku scenu i sa njim će nestati mnoge tašna mašna stranke u oba entiteta koje su mnogo glasnije nego što imaju glasova, kaže Mijatović.

Navodi da će u konačnici taj cenzus obavezati sve stranke u RS-u koje vode bh. politiku da nastupaju zajedno “što je jedino ispravno rješenje.”

– Cenzus od četiri posto za lokalne izbore nije dobro rješenje pogotovo za bh. političke stranke u RS-u i u tu avanturu u ovom trenutku ne treba ići barem ne u naredna dva izborna ciklusa. Paket integriteta je apsolutni prioritet jer će spriječiti izborni inženjering i krađu i tu nema dileme, navodi Mijatović.

Poručuje Dodiku kako mora shvatiti da nema ništa od secesije, a “pojedinci u Sarajevu moraju shvatiti da nije BiH samo od Marijin Dvora do Baščaršije”.

– Vrijeme je da se uhvatimo posla i nastavimo razgovore i dodaje da su velike patriotske priče dvije decenije u nazad otjerale milion ljudi iz BiH. Spreman sam i da me zovete izdajnikom, samo da zaustavimo odlazak ljudi, obezbijedimo bolji život i normalan narativ, a Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas pa koliko god se to nekome svidjelo ili ne, napisao je Mijatović.