Mikrofin prvi u BiH s prestižnim srebrnim rejtingom za zaštitu klijenata

Mikrofin, vodeće mikrokreditno društvo u Bosni i Hercegovini, postavilo je novi standard u finansijskoj industriji postigavši značajno priznanje – srebrni (Silver) rejting u okviru certifikacije zaštite klijenata. Ovo priznanje, dodijeljeno od strane MFR (MicroFinanza Rating), oslanja se na metodologiju Cerise+SPTF, što Mikrofinu daje prestižnu poziciju u svijetu finansija.

“Ovaj srebrni rejting rezultat je naše posvećenosti i napornog rada u proteklim godinama. U saradnji sa našim partnerom i kreditorom Proparco iz Pariza, te agencijom za rejting MFR iz Milana, od aprila do septembra ove godine radili smo na dubinskoj procjeni naših praksi u zaštiti prava klijenata. Ovo postignuće ne samo da nas svrstava u red vodećih mikrokreditnih institucija već postavlja i nove standarde u sektoru”, rekla je Milena Haneš, direktorica Mikrofina.

Certifikacija predstavlja priznanje napora Mikrofina u ulaganju resursa i energije u zaštitu klijenata. Ovaj proces ocjene ne samo da mjeri trenutne prakse, već i potiče i druga mikrokreditna društva da kontinuirano rade na unapređenju svojih usluga.

“Dobijanje srebrnog rejtinga predstavlja za nas ne samo priznanje, već i obavezu da ostanemo transparentni, etični i usmjereni na potrebe i prava naših klijenata”, ističe Haneš.

“Kao prvi u Bosni i Hercegovini koji su dobili ovu vrstu priznanja, osjećamo se ponosno i motivisano da nastavimo sa istim entuzijazmom. Ovaj uspjeh dodatno jača našu misiju da budemo pouzdan i odgovoran partner, uvijek stavljajući interese klijenata na prvo mjesto, te istovremeno potiče daljnji razvoj i unapređenje Mikrofina kao lidera u mikrokreditnom sektoru. Na kraju, mada ne manje važno, posebno se želimo zahvaliti našem partneru Proparco za finansijsku podršku koju nam je pružio u svrhu obavljanja certifikacije”, dodala je Haneš.

“Proparco podržava mikrofinansijske institucije koje imaju odgovorne socijalne prakse i koje imaju veliki uticaj na ranjivu populaciju. Zbog toga smo ponosni što vidimo da je posvećenost našeg partnera Mikrofina prepoznata i nagrađena srebrnim certifikatom Client Protection Pathway, posebno jer je Mikrofin prva mikrofinansijska institucija koju je Proparco podržao u dobivanju CPP certifikata. Nadamo se da će ovo biti putokaz i primjer mnogim drugim mikrofinansijskim institucijama”, navodi Mélody Sang, voditeljica odjela za tehničku pomoć i finansiranje u Proparco.

Mikrofin, kroz svoju mrežu od preko 100 poslovnica u Bosni i Hercegovini, dosljedno se usmjerava na podršku preduzetništvu i ekonomskom razvoju zemlje. Sa više od 1.000.000 plasiranih kredita, dokazao je svoju predanost pružanju kvalitetnih usluga klijentima, a ovo postignuće još više ističe njihovu posvećenost sigurnosti, transparentnosti i prilagođavanju rješenja specifičnim potrebama klijenata.