Milanović: Hravtsko pravosuđe ušlo u mračno razdoblje jednopartijske kontrole

Izvor: Beta (S. T.)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je danas ocijenio da je dolaskom Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog tužioca hrvatsko pravosuđe ušlo u “mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo od osamostaljenja” te države.

“Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne nezavisne institucije jer je vođenje Državnog tužilaštva (DORH) preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarisao svoju bliskost i privrženost Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ)”, rekao je Milanović – prenijela je u saopštenju njegova pres služba.

On je istakao da je Turudić izabran “isključivo voljom (premijera) Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekoliko saborskih poslanika bezuslovno odanih HDZ-u, kako prije, tako i sada”.

“HDZ je preko ‘njihovog dečka’ Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom krivičnog progona u Republici Hrvatskoj, što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao nezavisnog i samostalnog pravosudnog tijela”, navodi se u saopštenju.

Milanović je podsjetio da su prethodno Plenković i HDZ preuzeli kontrolu nad samim krivičnom postupcima donošenjem izmjena Krivičnog zakona u koji je uvedeno kažnjavanje objava povjerljivih informacija iz istraga. Te izmjene su u javnosti nazvane Leks AP (Andrej Plenković). Nametanje Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, smatra predsjednik države, uprkos upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda u Zagrebu tajno nalazio i družio s osobom protiv koje je u tom istom sudu pokrenuta istraga, čime se trajno diskvalifikovao za tu dužnost, ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj, ukazao je Milanović.

“Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost. Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti znak zaštitnika kriminala i korupcije”, upozorio je Milanović.

Ocijenio je da imperativ političkog djelovanja svih koji žele dobro Hrvatskoj mora da budu nezavisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene “HDZ-ovog partijskog jarma”. Naglasio je da “samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a kojima je cilj da ovladaju cijelom državom, upozorava da je danas još važnije braniti institucije hrvatske države”.

Turudić (62) je danas preuzeo funkciju glavnog državnog tužioca na koju je u februaru izabran u Saboru glasovima vladajuće koalicije.

Zbog izbora sudije Visokog krivičnog suda za glavnog državnog tužioca, izbio je još jedan u nizu verbalnih sukoba najviših državnih funkcionera, Milanovića i Plenkovića.

Njegov izbor pratila je i SMS-afera koja je izazvala oštre kritike i lijeve i desne opozicije i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdilo da je Turudić neprikladan kandidat zbog svojih kontroverznih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istrage.

Sporni su Turudićevi kontakti s bivšom državnom sekretarkom iz HDZ-a Josipom Rimac, optuženom za korupciju, i s bivšim čelnikom fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravkom Mamićem. Sporno je i Turudićevo saslušanje o tome pred saborskim Odborom za pravosuđe, tokom kojeg je relativizovao odnos s Rimac što je opozicija ocijenila kao laganje.

“Jutarnji list” je ranije objavio sadržaj stotinjak SMS-poruka koje su Rimac i Turudić razmijenili između 2016. i 2020., a koje kompromituju Tudurića.

Turudić je odbacio optužbe, a danas je rekao da vlada Andreja Plenkovića “neće imati nikakve popuste” i da će tužilaštvo postupati ako bude bilo ikakvih sumnji.

On je rekao da nikada nije problematizovao postojanje Kancelarije evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj i najavio da će ona u njemu imati lojalnog saradnika.