Milanović: “Mi nismo potomci nacista niti smo proganjali Židove da bi morali trpjeti njihove poteze”

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je ponovo bio kritičan prema hrvatskom glasanju protiv rezolucije UN-a kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi.

“Nije da nisam konzultiran, nego je to odrađeno meni iza leđa. Odnosno, nije baš iza leđa jer smo mi znali da se to događa, pa rek’o, ‘ajde da vidimo što će napraviti”, rekao je Milanović nakon što je sudjelovao na promociji novih časnika Oružanih snaga Hrvatske.

Rekao je da je trebalo samo ostati suzdržan.

Također je rekao da je kao političar zadnjih 20 godina “vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku, gdje nema dobrih”. Dodao je da se nije nikad zalagao za palestinsku državu.

“U ovoj situaciji šutjeti neću. Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade, bez ikakve odgovornosti, i to iz perspektive jedne države i naroda, hrvatskog naroda, koji je bio maltretiran za sve”, rekao je Milanović.

“Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista, jedne velike grupe ljudi koji su se borili za pravdu, katkad i prenasilno i pogrešno. Prema tome, kompleksa nemam. Ako ih Nijemci i Austrijanci imaju, neka ih liječe”, dodao je.

Milanović je također rekao da izraelski ambasador proziva predsjednika Hrvatske usred Zagreba, a da “bijeda od Vlade” ne reagira.

Osvrnuo se i na fotografiranje premijera Andreja Plenkovića sa srpskim tenisačem Novakom Đokovićem, kojeg je opisao kao “genijalnog sportaša”, ali i “rusofila”, javlja HRT.