Ministar Vinko Marić slao svog savjetnika u MUP ZDK da vrši pritisak na inspektore?

Posljednjih sedmica traje ‘digitalni’ rat na društvenim mrežama između ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamina Sinanovića i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Prilikom gostovanja na našem radiju, Sinanović je otvoreno rekao da je SDP pogriješio što je ranije podržavao Kasumovića, ali da će se to u narednom periodu promijeniti. Između ostalog, Sinanović zamjeri Kasumoviću kao ‘glavnom šefu’ i premijerki Zeničko-dobojskog kantona Amri Mehmedić što su u Vladu ZDK uveli ‘trećeg Hrvata’ Vinka Marića, ali i činjenicu da je upravo Marić angažovao za svog savjetnika Marijana Jukića koji je bio istražni sudac u sklopu Okružnog vojnog suda hrvatske zajednice Herceg-Bosne koji je, odlučivao i o mjerama prema logorašima.

Na ove navode reagovao je ovaj put putem Facebook-a Vinko Marić i poručio Sinanoviću da kontaminira javni prostor i nastavlja da blati njega i Fuada Kasumovića.

“Često pominje “čovjeka sumnjive ratne prošlosti”, odnosno mog savjetnika koji je godinama bio kantonalni tužilac i kao takav prošao sve sigurnosne provjere. Ako prvi policajac u ZDK tako upire prstom u nedužnog čovjeka, odnosno mog savjetnika – kako li se osjećaju ostali građani!? Ako ima dokaze da je neko počinio ratni zločin, zbog čega to krije. Zar ti dokazi ne bi trebali da se proslijede nadležnom tužilaštvu? Ali, avaj, niti ima dokaza, niti krivične prijave – to je isprazno blebetanje poniznog SDP-ovog ministrića. Izgleda da mu niko nije rekao da nije u gepeku i da je svjetlo upaljeno, još onog dana kada je na vlast u Zenici došao Fuad Kasumović”, napisao je Marić.

Sinanović nije ostao dužan i putem svog profila iznio nove ozbiljne optužbe, za koje vjerujemo da će u narednom periodu dobiti i sudski epilog.

“Vidim ministar Marić objašnjava i brani svoga savjetnika sumnjive ratne prošlosti, evo ja mu savjetujem da mu je bolje da se pripremi objasniti zašto je posljednjih sedmica slao istog tog savjetnika u MUP da se raspituje (vrši pritisak) kod inspektora koji vrše određenu istragu. Jesu li to te metode koje je naučio ispitujući bošnjačke logoraše u toku rata i je li ga ratni pukovnik baš zbog takvih razloga imenovao za savjetnika. Podsjećam ga samo da je za razliku od njihovog neovlaštenog ‘snimanja'”‘, u MUP-u ipak svaki pedalj pokriven kamerom ali ovlašteno, pa neka slaže”, napisao je Sinanović.

Koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj su SDP i BHI-Kasumović Fuad traje od sredine decembra 2022. godine i u devet mjeseci je očigledno došlo do niz afera i svađa koje javnosti nisu bile poznate, ali koje polako isplivavaju na površinu. Gdje li je kraj?

Vezani članci

U povodu obilježavanja 15. maja, Dana policije ZDK na spomen obilježju položeno cvijeće

Visokoin.com

Racije u ugostiteljskim objektima u ZDK tokom vikenda: Uhapšeno 28 osoba po raznim osnovama

Visokoin.com

Ministar Emir Vračo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Donesena odluka o privremenoj obustavi radova u RMU Zenica

Visokoin.com