Mirza Ganić: Laži, petljanja i gola istina o Stočnoj pijaci u Visokom

U proteklom periodu mnogo se pričalo i špekulisalo o sudbini Stočne pijace u Visokom. Sudskim procesom na relaciji Zemljoradnička zadruga / Grad Visoko, politiziranjem cijelog slučaja, insinuacijama kako istu želi da kupi jedan vijećnik i vlasnik mesne industrije, a za sve to vrijeme ona nije bila u funkciji što su najviše osjetili oni koji se be bave djelatnostima vezanim za takvu vrstu pijace. Sudski proces je okončan, a Stočna pijaca se u konačnici našla i na Dnevnom redu 32. sjednice Gradskog vijeća pod tačkom 3: Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti JKP “Visoko” d.o.o. Visoko. Ovim povodom prisutnom vijećnicima i javnosti obratio se i gradonačelnik Mirza Ganić koji je pojasnio zašto je upravljanje Stočnom pijacom dodijeljeno JKP “Visoko” a ne Veterinarskoj stanici Visoko, zašto istu neće kupiti Esad Semić a što je bio pokušaj spinovanja opozicije koja nema nijednog vijećnika …

-“Dugo godina prostor Stočne pijace je koristila Zemljoradnička zadruga i ona je tužila Grad Visoko u tužbi u kojoj je tražila da uzme to zemljište po zakonskom pravu kada duži vremenski period koristiš neko zemljište možete tužbom da dobijete tu zemlju. Građani znaju šta je Zemljoradnička zadruga prodala zemljišta pa da su uspjeli tužbom dobiti i ovo zemljište vjerovatno bi i njega prodali. Grad Visoko je išao sa kontratužbom i vodio sudske sporove, dobio sudski spor da Zemljoradnička zadruga ne može da prisvoji imovinu Grada i da je dužna da to vrati Gradu.

Mi smo krenuli u fazu izvršnog postupka da se zemljište koje je gradsko koje je korišteno od strane Zemljoradničke zadruge vrati Gradu, da se to zemljište zaštiti da se ne može prodati i da ako bude na usluzi našim građanima. Sa jedne strane, a to ističemo stalno grad Visoko je poljoprivredni kraj i zaista jesmo u ZDK najveće mjesto koje se bavi poljoprivredom u različitim segmentima, između ostalog i u ovom segmentu roba i usluga i životinja koje se prodaju na Stočnoj pijaci. I mi ne možemo i nećemo dozvoliti da se Stočna pijaca ugasi da ona ne postoji u Visokom prvenstveno što veliki broj naših građana na toj pijaci zarađuje osnovna sredstva za život.

To je postulat koji smo definisali u Gradskoj upravi:

– zaštitili smo imovinu Grada

– vratili je u naš posjed

– želimo da pijaca ponovo bude u službi naših građana

– želimo je urediti, srediti i proširiti njen obim trgovinske razmjene

– tražimo najbolje rješenje da se ta pijaca stavi u službu građanima

Grad Visoko ne može upravljati tom pijacom i tim zemljištem iz razloga što po našoj organizaciji nismo zaduženi za to. Trebamo naći javno preduzeće koje će se baviti tim poslom i u analizi traženja tog javnog preduzeća u razgovorima je definisano da to bude JKP “Visoko” iz razloga što pijacu treba održavati. Dvije stvari su bitne, trebamo imati pijacu koja će služiti svrsi i građanima koji se bave tim poslom, a sa druge strane treba i javno preduzeće koje će preuzeti poslovanje nad pijacom nešto i zaradi i to bi bio dodatni prihod našem javnom preduzeću a ne nekom privatniku.

Ja ću sada biti i krajnje direktan, svi vi i javnost ste vjerovatno čuli od strane ovih što se bave politikanstvom i smutnjom kako vlasnik IM “Semić” i vijećnik Esad Semić hoće da kupi Stočnu pijacu u Visokom pa da on nešto dole radi i gradi. Nikad niko nije to ni pomislio a kamo li spomenuo. Mi se sudski borimo da vratimo pijacu da bude u vlasništvu Gradske uprave da je stavimo u službu građana, a onda se pojave lokalni mešetari koji pokušavaju okrenuti stvari i prezentirati ih pogrešno.

Zašto JKP Visoko, a ne Veterinarska stanica?

Odgovor je vrlo jasan, Grad Visoko nije 100% vlasnik Veterinarske stanice i zašto bi onda mi zemljište koje je 100% u našem vlasništvu davali tamo gdje suvlasnička struktura nije 100% naša? Suprotno tome dajemo na upravljanje JKP “Visoko” da upravlja sa krajnjom željom i ambicijom da će nešto i zaraditi i kome onda ta sredstva idu? Opet idu javnom preduzeću čiji je osnivač Grad Visoko i koje je u vlasništvu svih građana. Nema ovdje politike i populizma, ovo je čisto racionalno razmišljanje u želji da ta Stoćna pijaca ostane i opstane i da se razvija u našem gradu jer zaista veliki broj ljudi živi od djelatnosti koje su vezane za tu pijacu. Kad nije radila određeni vremenski period zbog procesa sudskih izvršenja tada je najviše bilo napada i lično na mene kako navodno želim da zatvorim pijacu, a nikad to nisam ni pomislio. E onda su krenule laži, petljanja i evo hvala Bogu na kraju gola istina se vidjela, a to je: da smo vratili pijacu, zaštitili je, od sad pa zauvijek ostaje u vlasništvu Grada, i da će biti data na upravljanje javnom preduzeću čiji je osnivač Grad Visoko.”

Visoko.co.ba