Mještani Kiseljaka zabrinuti zbog dolaska Arapa

Stanovnici Kiseljaka zabrinuti su što državljani arapskih zemalja – Jemena, Sirije, Pakistana kupuju zemljište na području ove opštine. Od rata i dolaska jedinica “El Mudžahid” stanovnici srednje Bosne, posebno Hrvati, imaju brojne strahove šta bi mogao donijeti ponovni dolazak Arapa na ovo područje, piše Večernji list.

Ima i onih koji s ovim nemaju problema, te su svoje vikendice i zemlju već prodali Arapima. Uglavnom je riječ o parcelama na rubnim dijelovima opštine, većinom na području Lepenice, a ima i parcela koje su prodate na drugom kraju opštine, na granici prema Busovači.

Bivši vlasnici izbjegavaju da govore o tome zbog čega su se odlučili na prodaju, dok njihove komšije ne kriju zabrinutost zbog dolaska novih susjeda arapskog porijekla, odnosno strah da će Kiseljak naseliti Arapi, piše list.

Načelnik opštine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak o prodajama privatnih parcela Arapima ima samo nezvanične podatke, a sve i da ima potpune, kaže, opština nikome ne može zabraniti, ni narediti šta će učiniti sa privatnim vlasništvom.

On je potvrdio da je bilo i službenih zahtjeva od investitora iz arapskih zemalja za kupovinu većih parcela.

Opštinska planska dokumentacija prepreka je masovnijem ulasku arapskih investitora u Kiseljak.

Međutim, prodaju pojedinačnih parcela niko ne može spriječiti, kao ni širenje straha među lokalnim stanovništvom od doseljavanja Sirijaca, Jemenaca, Pakistanaca ili Somalijaca, navodi isti izvor.

I ratovi koji se trenutno vode u Siriji, te u još nekim arapskim zemljama dodatno unose nemir među stanovnike Kiseljaka, posebno one koji žive u naseljima u kojima su Arapi već kupili zemljište ili vikendice.

Bivši gradonačelnik Damaska, glavnog grada Sirije, Am Jad al-Rez, koji je u Kiseljaku želio kupiti veću zemljišnu parcelu i na njoj izgraditi turističko naselje, rekao je da Sirijci žele da kupuju zemljište u Kiseljaku kako bi tu provodili ljeto zbog nepodnošljivih vrućina u njegovoj zemlji.

On tvrdi da su neopravdani strahovi mještana da će Arapi, koji žele imati vikendice u Kiseljaku, ostati tu da žive.

Vezani članci

Stanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Visokoin.com

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani

Visokoin.com

Schmidt na Adventu u Kiseljaku: Družio se sa tamošnjim načelnikom

Visokoin.com

Na području Kiseljaka ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Visokoin.com

Potpisan ugovor o obnovi kuća u Kiseljaku

Visokoin.com

Drama jutros u Kiseljaku: Planula benzinska pumpa “Trgotank” (VIDEO)

Visokoin.com