MoneyGram širi mrežu zastupnika u Bosni i Hercegovini

MoneyGram (NASDAQ: MGI) je objavio da su usluge transfera novca sada dostupne u 31 poslovnici Sberbank BH. Ovo partnerstvo odražava strateške ciljeve MoneyGrama da novčane transfere učine dostupnijim i jednostavnijim za svoje korisnike, s željom održavanja finansijske veze korisnika usluga sa njihovim bližnjima.

Naša zemlja je dominantno zemlja primalac. Očekivani rast doznaka iz inostranstva za 2016, godinu je, prema prognozama Svjetske banke 3,33%. Iznos doznaka trebao bi doseći cifru od 1,8 milijardi dolara, što čini 11,1% BDP Bosne i Hercegovine.

„Pošiljke novca imaju vitalnu ulogu u ekonomiji države i u svakodnevnom životu bosansko-hercegovačkih porodica. Omogućavaju plaćanje iznenadnih i neizbježnih troškova. Osim toga pružaju priliku pokretanja novog posla ili omogućavaju proslavu specijalnih prilika“, rekao je Radu Pojoga, generalni direktor MoneyGrama za Balkan. „Ponosni smo na ulogu koju MoneyGram ima u ovom finansijskom sistemu podržavajući finansije porodica i prijatelja. Sklopljenim partnerstvom sa Sberbankom, širimo mrežu MoneyGram agenata omogućavajući našim klijentima u Bosni i Hercegovini da prime međunarodne novčane transfere“ dodao je Pojoga.

Sporazum jača MoneyGramovu posvećenost klijentima u BiH nudeći im jednostavne i sigurne usluge transfera novca. Klijenti mogu poslati novac iz bilo koje od 350.000 Money Gram lokacija širom svijeta, a sredstva su raspoloživa za svega par minuta (zavisno od radnog vremena i drugih ograničenja) u bilo kojoj poslovnici Sberbank BH.

„Sretni smo što kao najdinamičnija banka u državi možemo ponuditi svojim klijentima dodatni servis za transfer novca putem MoneyGrama,“ rekao je Borislav Doder, direktor sektora za Partnerstva i kanale prodaje u Sberbank u BH. „Ulažemo mnogo napora u kreiranje i održavanje bliskih odnosa među ljudima. Veze ne trebaju biti prekinute bez obzira na udaljenost. Zajedno sa MoneyGramom imamo mogućnost pomoći ljudima da obogate svoje veze i ostanu bliski.“
U 2015. godini, 1.7 milijardi dolara ušlo je u Bosnu i Hercegovinu, najvećim dijelom iz Hrvatske (493 miliona dolara), Srbije (278 miliona dolara), Njemačke (187 miliona dolara), te Austrije (171 miliona dolara).