Muče profesore, skidaju se goli, uništavaju školu – i sve to snimaju i objavljuju na internetu!

Na videu se vide mladići koji ispred gimnazije salijeću prolaznike i staju pred njih u bokserskom stavu. O njihovim namjerama i primitivizmu govori i činjenica da se radilo o maltretiranju starijih sugrađana. Nakon toga slijedi prizor u kom učenik na času igra mašući duksericom, dok profesorka zapisuje čas. Radnja se onda seli u fiskulturnu salu, gdje jedan od aktera svlači šorts do butina i njiše se na konopcu

Grupa dječaka iz čačanske gimnazije na YouTube je okačila snimak na kojem se vidi kako maltretiraju prolaznike, omalovažavaju profesorku, prevrću inventar u učionici i skidaju se goli. U Gimnaziji nemaju komentar na vandalsko ponašanje.

Na snimku koji traje nešto manje od dva minuta ne manjka divljaštva i vandalizma. Na videu se vide mladići koji ispred gimnazije salijeću prolaznike i staju pred njih u bokserskom stavu. O njihovim namjerama i primitivizmu govori i činjenica da se radilo o maltretiranju starijih sugrađana. Nakon toga slijedi prizor u kom učenik na času igra mašući duksericom, dok profesorka zapisuje čas. Radnja se onda seli u fiskulturnu salu, gdje jedan od aktera svlači šorts do butina i njiše se na konopcu.

U pozadini ide pjesma “Wrecking Ball” Miley Cyrus, koja se u spotu za tu pjesmu pojavljuje potpuno naga. Na kraju slijedi izliv destrukcije u kojem dvojica đaka prevrću školske klupe. Dvojica iz grupe aktera pojavljuju se u svakoj sceni ovog mini-filma koji je nastao istog dana kada je i osvanuo na internetu, 9. decembra. Da nisu svjesni kakav vandalizam čine, potvrđuje i komentar autora videa: “Ovo je samo sprdnja!!! Uživajte!”

U čačanskoj gimnaziji vidjeli su video-klip, ali ne žele da komentarišu detalje vezane za njega.

– Ispitujemo i gledamo snimke, pa ćemo vidjeti. Dok ne utvrdimo sve pojedinosti, nećemo davati nikakve izjave. Kada se utvrde činjenice, biće pokrenuta odgovarajuća procedura – bilo je sve što je izjavio direktor škole Ivan Ružičić.

“Blicu” je, međutim, potvrđeno da se radi o učenicima drugog razreda, a jedan od glavnih aktera je, kako nezvanično saznaje ovaj srbijanski list, sin univerzitetskog profesora.

– Verovatno su mislili da su duhoviti i da će na ovaj način porasti u očima vršnjaka, ali postigli su upravo suprotan efekat. Svi su zgroženi onim što su videli na snimku, što se može zaključiti i po lavini negativnih komentara na društvenim mrežama – rekla je za Blic gimnazijalka A.B.

Rada Karanac, koordinator za prevenciju nasilja u Školskoj upravi Moravičkog okruga, kaže da bi proceduri trebalo da se pozovu roditelji učenika koji su načinili prekršaj i sa njima se obaviti razgovor.

– Nakon toga se sastaje tim za zaštitu od nasilja na čelu sa direktorom škole i procenjuje se koliki je nivo nasilja i kolika je ugroženost đaka, nastavnika ili škole. U odnosu na učinjeno delo, predlažu se odgovarajuće mere. Elektronsko nasilje, o kojem je ovde reč, karakteriše se kao treći nivo nasilja, što kao krajnju konsekvencu može imati i isključenje učenika iz škole – navodi Karanac.

Čačanska gimnazija pokrenula je disciplinski postupak protiv dvojice učenika drugog razreda te škole, nakon što je na Youtubeu objavljen sporni snimak, potvrdio je danas direktor škole Ivan Ružić.

On je rekao da je postupak protiv učenika, čija imena nisu navedena, u toku i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti, kada postupak bude završen.

U Školskoj upravi u Čačku u Srbiji potvrdili su da je Gimnazija pokrenula disciplinski postupak protiv nekoliko učenika te škole zbog spornog snimka i da će u toj upravi davati komentare nakon završetka postupka.

Vezani članci

Zenički srednjoškolci poručili da žele ostati u BiH

Visokoin.com