Muriz Memić nakon presude Suda BiH citirao Balaševića: “Mater svima! Ne odustajem!”

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. Sud je naložio vraćanje oduzetih predmeta optuženima u ovom slučaju.

Muriz Memić je odmah po izlasku iz Suda BiH, citirao stihove Đorđa Balaševića: “I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jediniac, mater svima ko god i štagod pokuša.”

“Još jednom, mater svima!”, kazao je Muriz Memić pa je istaknuo kako se nije razočarao: “Nije ovo prvi put Sudu bih da oslobađa optužene.”

On je stava da je ovo namjerno urađeno tužiocima BiH koji su živote dali za ovaj slučaj. Zahvalio se onima koji su otvorili i počeli istragu.

“Idemo mi dalje. Meni je žao građana koji su došli iz svih dijelova BiH, ali sigurno nećemo stati”, rekao je Muriz Memić, a onda je kazao sljedeće:

“Šaljem poruku ilidžanskim begovima i ratnim profiterima – doći ćemo po njih, sigurno.”

Na ove njegove riječi uslijedili su pokliči okupljenih građana “tako je” i “lopovi, lopovi”.

“Ne može neko biti ubijen, a da ubica ne odgovara. Zašto Alisinog oca nikad nije interesovalo ko je udario Alisu? Nisam klonuo, nisam razočaran, od ovog suda očekivano…ide istraga dalje, neću ni ja stati, ni Ifet, ni Arijana, a ni građani”, poručio je Muriz, kazavši da je ova presuda pokazala “kolika smo država uoči Dana državnosti”.

Potom je govorila Arijana Memić.

“Nisu časni, nisu pravedni, svi ćemo, pa i oni, doći pred jednog pravednog, najpravednijeg sudiju, a kad dođu – teško se njima. Sedam godina crkavamo, a dok je nepravednih i neposobnih, podobnih, korumpiranih sudija ovako će nam svima biti”, rekla je vidno potresena sestra Dženana Memića.

Potom je poručila “tek će sada da vide ko smo i šta smo i koliko snage imamo”.

Novinare je zamolila da prate ovaj slučaj do kraja, “samo onako kako jeste” i za kraj je rekla: “Kad bismo odustali mi bismo odustali od Dženana”.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

“Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan”, navela je, između ostalog, prije presude u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.