Muškarci puše zbog zabave, žene da smire živce?

Većina muških pušača (oko 56 posto) najviše puši kada su u društvu prijatelja u usporedbi s 48 posto žena pušačica koje najviše puše kad su pod stresom. Također istraživanje je pokazalo da 55 posto pušača vjeruje da su postali psihološki ovisni o navici, prije nego što su fiziološki postali ovisni o nikotinu.

– Različito ponašanje sugerira da je pušenje društveno prihvatljivije za muškarce nego za žene, što je zapravo čudno u moderno doba. Žene, također, ponekad “priljepljuju” element srama na svoje pušačke navike. Za žene je vjerovatnije da će cigaretu koristiti kao odbrambeni mehanizam – kaže psiholog Jo Hemmings, te dodaje:

– Psihološki efekat nikotinske ovisnosti se ubrzava. Ako zapalite cigaretu kao nagradu kojom ćete prevladati stres ili tjeskobu, postajanje ovisan o tom ciklusu nagrađivanja je mnogo brži proces. Jedan o problema s pušenjem je taj da su okidači koji potiču na posezanje za cigaretom duboko ugrađeni u životima pušača što znači da je pušenje često automatski odgovor više nego svjesna odluka, prenosi Daily Mail.

Nedavna istraživanja su pokazala da je deset posto pušača očajno jer nikako ne može prestati pušiti, a 82 posto priznalo je da je pokušalo prestati ali nije uspjelo. Najčešći motivator za prestanak su preveliki financijski izdaci za svoj porok, više nego očuvanje zdravlja. Više od 30 posto pušača drži svoju naviku u tajnosti, a 50 posto taji je od majke, a 44 posto od oca.

(VisokoIN)