Na današnji dan dogodila se “najveća izdaja u hrvatskoj povijesti”

Na današnji dan 1941. godine dogodila se najveća izdaja u hrvatskoj povijesti, piše Index.hr. Tog su dana u Rimu jednim potpisom fašističkoj Italiji predane hiljade kvadradnih kilometara kilometara hrvatskog teritorija.

Gotovo cijela Dalmacija, gradovi Šibenik i Split, otoci Rab, Krk, Vis, Korčula i Mljet, veliki dijelovi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, sve je to sluganskim potpisom Ante Pavelića došlo u ruke fašističke Italije.

Radi se o sramotnim Rimskim ugovorima, koji su potpisani na današnji dan 1941. godine točno u 12:30.

Bio je to samo dokaz onoga što se već znalo – mjesec dana ranije uspostavljena takozvana Nezavisna Država Hrvatska stvorena je samo kako bi poslužila za zadovoljavanje talijanskih i njemačkih interesa.

Izdajničkim ugovorom Pavelić je na milost i nemilost fašističkoj Italiji predao oko 400.000 Hrvata te neznatan broj Talijana. Još ranije, nakon Prvog svjetskog rata, Rapalskim ugovorima Italija je preuzela Istru, Rijeku i dijelove obale.

Upravo su u Paveliću Talijani vidjeli čovjeka koji može ispuniti njihove apetite za hrvatskom obalom, pa nije ni čudo što su ga godinama prije rata u tajnosti obučavali i podržavali, čekajući povoljan trenutak kad će u ratnom ludilu svoju marionetu postaviti na vlast u Hrvatskoj.

SCherl Bilderdienst
Der kroatische Staatsführer Dr. Pawelitsch in Salzburg.
Nach Ankunft des kroatischen Staatsführer Dr. Pawelitsch [Pavelic] am Freitag, den 6.6.41 in Salzburg.
Dr. Pawelitsch mit dem Reichsminister des Auswärtigen von Ribbentrop [l.] auf dem Wege zum Hotel.
Schr/PBZ [Presse-Bild-Zentrale]; herausg. 9.6.41, Bildb. Henkel
Hrvatska dobila i talijanskog kralja
Predaja teritorija bila je samo jedan od podaničkih uvjeta na koje je ustaška vlast bez pogovora pristala. Naime, dogovoreno je da NDH neće u većem dijelu primorja i unutrašnjosti podizati nikakve vojne objekte ni držati ratnu mornaricu.

Italija je interesnu sferu u NDH podijelila na tri zone. Prva je zona izravno priključena Italiji, druga je postala demilitarizirana, odnosno snage NDH nisu smjele graditi vojne objekte. Treća, najudaljenija od mora, bila je pod kontrolom NDH. Naravno, ustaške sluge fašista obvezali su se plaćati troškove talijanske vojske na svom teritoriju.

Malo manje je poznato da su ustaše prihvatili i ideju da se savojski princ Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe di Torino okruni za hrvatskog kralja, i to pod imenom Tomislav II.

Ugovori će izazvati bijes u hrvatskom narodu, a činjenica da su ustaše bez imalo srama i borbe stotine tisuća Hrvata predali na milost i nemilost Talijanima ojačat će partizanski pokret. Upravo su iz mjesta pod talijanskom okupacijom tisuće mladih ljudi bježale u partizane i tako pomagale u borbi protiv nacista i fašista te njihovih saveznika, ustaša i četnika. Teritorij je od ustaša, četnika i Nijemaca oslobođen 1944. i 1945.

Yugoslav President Marshall Josip Broz Tito is seen playing chess on a picture taken in october 1944 during World War II. (Photo by AFP)

Najveća izdaja
Italija je 1943. godine kapitulirala, a NDH se domogla predanih teritorija, slaveći to kao svoju veliku pobjedu. No to nije bilo dugog vijeka. Godine 1945. Njemačka je izgubila rat, a time je propala i ideja o NDH. Do tada su gotovo cijelu Dalmaciju i Istru oslobodile partizanske jedinice.

Na sjednicama ZAVNOH-a i AVNOJ-a teritoriji koje je Pavelić predao Talijanima vraćeni su Hrvatskoj.

U Ustav moderne i suverene Republike Hrvatske ugrađene su upravo odluke sa sjednica ZAVNOH-a, što je jedan od izvora moderne hrvatske državnosti. Nažalost, u Hrvatskoj danas postoji nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića – čovjeka koji je počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti piše Index.hr