NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE ZA NASILNOG MALOLJETNIKA U MOSTARU

Polazak djeteta u prvi razred trebao bi biti jedan od najradosnijh i najupečatljivijih događaja u životu djece, ali i njihovih roditelja. U slučaju jednog prvog razreda mostarske prve osnovne škole, poznate i kao OŠ Antun Branko Šimić, početnu radost i entuzijazam vrlo brzo zamijenili su strah i neizvjesnost.

Ubadanje olovkama, čupanje za kosu, hvatanje druge djece za vrat, pljuvanje na nastavnicu, guranje djece niz stepenice, verbalne prijetnje, oštećivanje školskog inventara, samo su dio onoga što svojim razrednim kolegama, ali i školskom osoblju radi jedan malodobni dječak.

Problem traje od početka školske godine

I kako kažu roditelji ostale djece koja s navedenim idu u razred, rješenja za njihov problem, unatoč dopisima i apelima prema svima, od ravnateljstva škole, preko Grada Mostara, Ministarstva obrazovanja HNŽ, Centra za socijalni rad jednostavno nema.

Roditelji ostale djece, njih 15, koji su se svim institucijama obratili dopisima na kojima su potpisi svih njih objašnjavaju: “Ovakvo ponašanje stvara ozračje straha i nesigurnosti među učenicima, pojedini ne žele ići na nastavu, ometa se nastavni proces i narušava dobrobit svih uključenih” – piše Hercegovina.

Ukazuju kako se radi o djeci u dobi između šest i sedam godina, koja mogu razviti različite vrste trauma koje se mogu negativno odraziti na njihovo ponašanje u budućnosti.

No isto tako navode kako spomenutog dječaka ni u kojem slučaju ne smatraju krivcem, nego žrtvom.

Žrtvom tromog sustava, političkog kadroviranja i nesređene obiteljske situacije.

Asistenti za nastavu nisu se pokazali kao rješenje

Prvi zabilježeni dopis roditelja prema školi zabilježen je u siječnju ove godine. Ravnateljica škole Snježana Brkić odgovorila je kako škola čeka očitovanje nadležnog ministarstva, a dotad će raditi na angažmanu asistenta u nastavi.

Roditelji kažu kako je asistent angažiran, no nije dugo izdržao na toj poziciji. Nakon prvog asistenta, još su dva kandidata pokušala, dok trenutno sa problematičnim djetetom radi četvrta asistentica od početka godine. Nijedna asistentica nije izdržala duže od mjesec dana na toj poziciji.

Nedugo nakon prvih problema, ravnateljica, ujedno i gradska vijećnica HDZ BiH, Snježana Brkić odlazi na bolovanje koje otvara početkom veljače 2024.

Portal Hercegovina.info nakon apela frustriranih roditelja kontaktirao je nadležne. Uputili smo upite Ministarstvu obrazovanja HNŽ i Službi za odgoj, obrazovanje, mlade i sport pri gradu Mostaru koji je i osnivač navedene obrazovne ustanove.

Zanimali su nas konkretni koraci koje su ove institucije poduzele kako bi se riješio ovaj problem.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ na čijem je čelu Adnan Velagić dalo je kratku retrospektivu aktivnosti s njihove strane vezano za ovaj problem.

Osjetljiv postupak koji uključuje malodobno dijete

“Ministarstvo je u razdoblju od studenog 2023. godine do ožujka 2024. godine, zaprimilo određen broj dopisa i postupilo u skladu s propisima koji reguliraju osnovni odgoj i obrazovanje, kao i poštujući odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka. U navedenom razdoblju, ostvarena je suradnja sa Centrom za socijalni rad, predstavnicima Stručnog tijela za procjenu, praćenje i upućivanje djece s teškoćama ili invaliditetom „Los Rosales“, kao i sa djelatnicima Osnovne škole Antuna Branka Šimića (direktoricom, učiteljicom, pedagoginjom) koji su direktno uključeni u ovaj slučaj, kao i roditeljima gore navedenog razreda i škole.

Uvažavajući Vaš interes, ali uzimajući u obzir i činjenicu da se radi o osjetljivom i složenom postupku koji se odnosi na maloljetno dijete i koji je još uvijek u toku, u ovom trenucima nismo u mogućnosti da Vam damo više informacija”, napisali su iz ovoga ministarstva.
Kontakt s majkom otežan i ograničen

Šef Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport pri Gradu Mostaru, Mustafa Džafić bio je nešto konkretniji, te je odgovorio kako je prema informacijama koje su dobili od Centra za socijalni rad, kontakt s majkom učenika otežan i ograničen.

“Od roditelja učenika odjela I.3 Osnovne škole Antuna Branka Šimića dobili smo obavijest o neprimjerenom, čak nasilnom ponašanju jednoga učenika prema ostalim učenicima, nakon čega smo kontaktirali menadžment škole i dogovorili sastanak u istoj. Na sastanku su bili nazočni predstavnici Vijeća roditelja, Školskog odbora, roditelja učenika iz navedenog razrednog odjela, te menadžmenta škole. Upoznali su nas da se navedeni učenik ponaša agresivno prema nastavnicima i učenicima škole i da isto ponašanje traje već duže vrijeme. Zbog nesređene obiteljske situacije, isti učenik često izostaje sa nastave” pišu iz službe.

“Kako bi se iznašlo rješenje, Služba je u više navrata kontaktirala nadležne iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ vezano za navedeno stanje u školi, te poslala dopis Centru za socijalni rad Grada Mostara od kojih smo dobili odgovor da je kontakt s majkom učenika otežan i ograničen, ali će i dalje nastaviti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u svrhu zaštite prava i interesa učenika”, dodaju oni.

“Na ovaj način je Služba poduzela sve što je u djelokrugu njenoga rada i zakonskih ovlasti, ali će i dalje u suradnji s školom i Ministarstvom obrazovanja raditi na poduzimanju zakonom predviđenih mjera u cilju zaštite učenika škole”.
Ravanateljica na bolovanju od veljače, jučer sudjelovala na Gradskom vijeću

Nazvali smo i tajništvo škole, no tamo su nam rekli kako je ravnateljica na bolovanju, zamjenica odsutna, a ostatak nastavnog osoblja nema dozvolu razgovarati s medijima niti izlaziti u javnost.

Neobično je bilo doznati kako je ravnateljica Brkić još na bolovanju, iako je u ponedjeljak 29. travnja sudjelovala u radu Gradskog vijeća Mostara, te izlazila za govornicu postaviti vijećničko pitanje. Sjednica gradskog vijeća trajala je četiri sata.

Stupili smo u kontakt s ravnateljicom koja nam je kazala kako se malo bolje osjeća, no po liječničkoj preporuci još uvijek je na bolovanju. Uputila nas je na svoju zamjenicu, profesoricu Janju Božić, koja je detaljnije upznata sa cijelim slučajem.

Upit prema gospođi Božić poslali smo e-mailom, te ćemo njezin odgovor objaviti kada stigne.