Najavljen vrhunac toplotnog vala u BiH, upaljen crveni meteoalarm

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Također, za danas je upaljen i crveni meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura zraka. Alarm je posebno naglašen za period od 11:00 do 18:00, a odnosi se na područje cijele BiH.

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi”, navode iz FHMZ BiH.

Subota – Veći dio dana preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većininom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

Nedjelja – u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C.