Najveći njemački trgovački lanac proglasio bankrot

Najveći njemački modni trgovac Peek&Cloppenburg KG sa sjedištem u Dizeldorfu je bankrotirao.

Kako je Fenix-magazin.de već ranije pisao, 6.800 zaposlenih u strahu su za svoja radna mjesta. Prema pisanju njemačkih medija, zahtjev za stečaj za njemačku kompaniju podnesen je na Okružnom sudu u Dizeldorfu. Advokatska kuća AndresPartners navodno je imenovana stečajnim upraviteljem.

“Posao propada”
Tomas Frojde (Thomas Freude) iz uprave Peek&Cloppenburga je rekao kako je modna trgovina u krizi.

– To se odnosi na Peek & Cloppenburg KG, Dizeldorf, kao i na cijelu industriju. Luksuzni segment i diskontno područje i dalje funkcioniraju, ali posao propada. To se čak odnosi i na online poslovanje, s kojim rijetko koji trgovac odjećom zarađuje, uključujući i P&C. Jasno nam je da moramo brzo poduzeti protumjere i vratiti kompaniju na pravi put – rekao je Frojde.

Istakao je kako će reorganizirati Peek & Cloppenburg KG, Dizeldorf kao dio postupka tzv. zaštitnog štita.

Postupak zaštitnog štita
– Jutros smo predali zahtjev za stečajem okružnom sudu u Dizeldorfu, koji je sud već odobrio. Zajedno sa stručnjakom za restrukturiranje Dirkom Andresom iz advokatskog društva AndresPartner i pod nadzorom privremenog upravitelja Horsta Piepenburga, brzo ćemo i dosljedno provoditi odluke koje su potrebne za restrukturiranje naše kompanije – rekao je u petak Frojde.

Postupak zaštitnog štita odnosi se na kompaniju Peek & Cloppenburg KG, Dizeldorf, koja posjeduje sjedište kompanije i 67 trgovina P&C s ukupno oko 6.800 zaposlenika, kao i kompaniju za nabavku, Peek & Cloppenburg Retail Buying GmbH & Co. KG. Međunarodno poslovanje organizirano je u zasebnim kompanijama i na njega ne utiče postupak zaštitnog štita.