Nakon 30 godina skrivanja u Njemačkoj uhapšena Daniela Klette, članica Frakcije Crvene armije

Njemačka policija uhitila je navodnu članicu Frakcije Crvene armije (RAF) Danielu Klette (65) nakon više od 30 godina skrivanja. Njoj su ušli u trag u ponedjeljak navečer u berlinskoj četvrti Kreuzberg.
Klette je poznata po tome što je navodno bila dio krajnje ljevičarske oružane skupine koja je desetljećima terorizirala Njemačku. Optužena je za pokušaj ubistva i niz teških razbojništva.

Druga osoba koja je uhapšena, muškarac za kojeg se čini da je iste dobi kao saučesnici gospođe Klette u pljački, nosio je lažne isprave. Policija još nije utvrdila njegov identitet.

Klette je helikopterom prebačena u Bremen, u regiju u kojoj je počinila navodne pljačke i sada se nalazi u istražnom zatvoru u Verdenu.

Policija je njezin identitet potvrdila pomoću otisaka prstiju. Hapšenju se nije opirala. Policija ju je pronašla nakon dojave javnosti u novembru 2023.

Službenici kažu da još ne znaju kako je uspjela ostati skrivena 30 godina, je li bila u Njemačkoj i ko joj je pomogao da ostane neotkrivena.

U toku pretresa stana policija je u stanu pronašla okvire i municiju za pištolj, ali nije pronašla oružje.

Dužnosnici opisuju ovo hapšenje kao prekretnicu u borbi protiv “terorizma” i kažu da ono pokazuje da se “teroristi” nikada ne mogu osjećati sigurnima bez obzira koliko davno su počinili zločine.

Naslovi u tabloidima o Frakciji Crvene armije – penzioneri, kako je nazvana, čine da pljačke između 1999. i 2016. zvuče poput TV sitcoma o starijoj baki u bijegu. Ali sada raspušteni RAF, koji se ponekad naziva Baader-Meinhof Gang, bio je nasilan.

Trideset i četiri osobe ubijene su između 1971. i 1993. Grupa je ciljala na političke ličnosti i poslovne vođe, a među njenim žrtvama bili su glavni državni advokat i predsjednik uprave Deutsche Bank. Više od 200 ljudi je ranjeno.

Dužnosnici tvrde da je Klette bila dio takozvane treće generacije RAF-a, koja je bila aktivna 1980-ih i 1990-ih.

Terete da su ubili šefa Deutsche Bank bombom na cesti i ustrijelio političara lijevog centra, zaduženog za privatizaciju poslovanja u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, u njegovom domu.

Godine 1991. skupina je izvela oružani napad na američku ambasadu u zapadnom gradu Bonnu. Niko nije ranjen, ali tragovi DNK Klette kasnije su pronađeni na licu mjesta. Dvije godine kasnije grupa je postavila bombe i djelomično uništila novi zatvor koji je upravo bio izgrađen.

Frakcija Crvene armije izrasla je iz radikalnog studentskog pokreta 1960-ih. Cilj joj je bio potkopati zapadnonjemački kapitalizam, a skupina je imala veze s bliskoistočnim gerilcima.

I danas je RAF ponekad cijenjen u određenim radikalno-ljevičarskim krugovima. Simboli bande povremeno se pojavljuju na odjeći, redovito izazivajući mučne rasprave u Njemačkoj o tome jesu li ljevičarski ekstremizam i nasilje glamurizovani, umjesto da se shvaćaju ozbiljno.

RAF se službeno raspao 1998., a neki članovi, uključujući Danielu Klette, otišli su u ilegalu. Od tada su ona i još dvoje bivših pripadnika RAF-a navodno financijski preživljavali izvodeći oružane pljačke supermarketa i prijevoznika novca. Smatra se da su ukrali milione eura.