11. Augusta 2022.

Nakon ovoga Mozillin preglednik će biti brži i sigurniji

Izdanje Firefoxa 58 za operativne sisteme Windows, Mac, Android i Linux donosi poboljšano renderiranje, brže keširanje JavaScripta i Progressive Web Apps za Android, ali i važnu sigurnosnu zakrpu.

Firefox 57, poznatiji kao Quantum, imao je kritičan sigurnosni propust kojeg je bilo moguće aktivirati kad web preglednik uspostavi WebRTC vezu koristeći signale uobičajene u starijim fiksnim telefonima.

Firefox 58 ne samo što dolazi sa zakrpom za taj propust, već će i ubrzati rad Mozillinog preglednika. Tako je, između ostalog, poboljšan način na koji Firefox obrađuje grafiku, kao i način na koji pohranjuje JavaScript kako bi brže učitavao web stranice.

Firefox za Android dobio je podršku zahvaljujući kojoj aplikacije Progressive Web mogu biti dodane na početni ekran i biti korištene kao nativne. Neku od tih aplikacija možete dodati na početni ekran pomoću dugmeta u obliku kućice, smještenog u adresnoj traci.

Pogledajte kratko video uputstvo kako to funkcioniše:

Funkcija za bookmark na Androidu poboljšana je kako bi omogućila lakši pregled, organizaciju i stvaranje novih mapa, kao i prebacivanje bookmarkova u razne mape.

Dvije godine stara sigurnosna funkcija Tracking Protection osvježena je, a još od prošlog izdanja moguće je koristiti bilo kad, ne samo u privatnom režimu rada, a u Mozilli tvrde kako to što je držite uključenom u stvari ubrzava učitavanje web stranica. Dostupna je i za Firefox za iOS te Android.

Ugrađene su i zakrpe za sigurnosne propuste Meltdown i Spectre te još njih 32, piše ZDNET