Nakon posjete visočke delegacije Ankari, uzvratna posjeta 24.januara

Krajem protekle sedmice općinska načelnica Amra Babić je sa svojim saradnicima boravila u Ankari na poziv Ministarstva prostornog uređenja i okoliša Republike Turske.

U sportskoj dvorani Ankara Arena u četvrtak 17. januara uz prisustvo premijera Recep Tayyip Erdogana, ministra za okoliš i urbanizam Erdogan Bayraktara i ostalih visokih gostiju i zvaničnika upriličena je manifestacija dodjele 389 vozila, od toga 332 kamiona za odvoz smeća, 55 revizornih vozila i 2 vozila za čišćenje kanalizacija, ukupne vrijednosti oko 60 miliona turskih lira. Tom prilikom je video linkom pušteno u pogon 365 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda s ciljem unapređenja zaštite okoliša. Ukupna vrijednost investicija iznosi 1,5 milijardi turskih lira (oko 1,2 milijarde konvertibilnih maraka).

Turski, bosanskohercegovački i drugi svjetski mediji su prenijeli vijest da je premijer Erdogan lično uručio ključeve tri komunalna vozila načelnici Babić, kao i da se premijer u prisustvu načelnice sam uvjerio u ispravnost doniranih kamiona.

Općina Visoko jedina je općina izvan granica Republike Turske kojoj je dodijeljen dio opreme.

Posjeta delegacije općine Altındağ, Turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj- Tike i Ministarstva okoliša Republike Turske prvobitno najavljena za 17. januar prolongirana je za 24. januar kada u Visokom očekujemo nastavak implementacije dogovorenih projekata, a s ciljem uspostavljanja prijateljskih odnosa i dobre saradnje.

U prethodnih 15 dana održano je nekoliko sastanaka organizacionog odbora za doček delegacije s ciljem što bolje organizacije i prezentacije postojećeg stanja, ali i vizije razvoja općine Visoko.

Altındağ je jedna od devet općina u turskom glavnom gradu Ankari, a prema popisu stanovništva iz 2000. godine broji preko 407.000 stanovnika i nalazi se u centru Ankare.

Općinsko vijeće Visoko je na drugoj sjednici održanoj u decembru 2012. godine usvojilo prijedlog Odluke o uspostavljanju saradnje i prijateljstva između općine Altındağ i općine Visoko. Bratimljenjem dvije općine uspostavit će se međusobna saradnja na poljima privrede, kulture i drugih sfera života .

(VisokoIN/visoko.gov.ba)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com