Nakon što joj je otkriven rak dojke, ostala je bez posla, razvela se od muža… Ali nije se predala

CNN-ova novinarka i voditeljica Sara Sajdner prije nekoliko dana sa gledaocima je podijelila intimnu priču o borbi sa rakom dojke i uputila apel o važnosti preventivnih pregleda. Gošće “Novog dana”, članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke “Renesansa”, Enida Glušac i Branka Baban, i onkologinja sa KCUS-a, doktorica Berisa Hasanbegović govorile su za N1 o izazovima sa kojima se oboljele susreću, prevenciji ali i snazi ovih žena u cijelom procesu.

Za Enidu Glušac karcinom dojke je bio velika prekretnica u životu. Za N1 je kazala da je vodila prilično zdrav način života, “ali da niko nije imun na ovu bolest”. Ističe da nije pušila, nije pila, zdravo se hranila te stoga nije očekivala da joj se nešto tako može desiti sa samo 35 godina. Ipak, tvrdi da smo danas svjedoci da sve mlađe žene obolijevaju od karcinoma, odnosno da godine nisu prepreka.

Gospođa Branka Baban je sa 36 godina imala prve simptome koje su zapravo bile benigne promjene, da bi sa 40 godina tek nazvali to karcinomom. U porodici je imala slučajeve oboljelih od karcinoma te je s tim u vezi istaknula: “Niste svjesni šta ta bolest nosi sa sobom dok se to vama lično ne desi. Nije vam poznat taj psihički moment sa kojim morate da živite poslije”.

Gošća je naglasila da je 50% izlječenja – prihvatanje. Glušac dodaje da kada prihvatite, puno je lakše da se konsultujete sa svim vašim stručnjacima koji su uključeni u život.

Priča o karcinomu je prevencija

Sa druge strane, doktorica Hasanbegović potvrđuje da je i razgovor i priča o ovome prevencija. Dizati glas o ovoj temi bitno je i mimo oktobra, mjeseca oboljelih od karcinoma dojke.

“Nema prihvatanja dijagnoze preko noći. To zavisi od svakog pacijenta ponaosob. Uz podršku porodice i zajednice, ovaj proces može biti lakši”, ističe ona. Svakoj pacijentici pored onkološke, potrebno je da ima i psihološku podršku tokom dijagnoze.

Nadovezujući se na doktoricinu repliku, gospođa Glušac ističe da je karcinom bio veliki šok za nju, ali i važan segment u razvoju njene ličnosti.

“Nakon karcinoma moj život se promijenio nabolje jer sam kompletan život počela da gledam drugim očima. Pogledala sam svoju djecu i shvatila sam da bi bilo sebično da se predam i da njih dvoje ostavim u ovom surovom svijetu. Ja sam u tome vidjela snagu“, kaže Glušac.

Nadalje ističe kako se nakon operacije pridružila Udruženju Renesansa kako bi podijelila iskustva sa ženama koje su isto preživjele. To je prva stvar koju učinite za sebe, kaže ona. Radovalo je što je vidjela žene koje su i poslije 20 godina od dijagnoze – žive i vesele.

Dijagnoza koja nosi niz problema

Karcinom dojke je dijagnoza koja sa sobom nosi niz problema. One su istaknule da je finansijski šok jedan od najtežih za riješiti. Ženi koja boluje od karcinoma potrebno je mnogo više medikamenata kao i totalna promjena ishtrane. One ističu da često ni na poslu žena nije više produktivna kao ranije pa se i tu nagomilavaju problemi.

“Ja sam se nakon dijagnoze razvela od muža nakon 18 godina. Nakon dijagnoze sam imala šok za šokom. Treba se nositi sa dodatnim problemima koje dijagnoza nosi. I posao sam izgubila”, pojasnila je Glušac i poručila ženama da ne budu lažno pozitivne već realne.