Nazivi brendova zamijenit će ekstenzije .com

Za 185 hiljada dolara velike će kompanije moći dobiti internet adresu s ekstenzijom svog brenda. Projekt nazvan dot.brand tako će biti jedna od najveća promjena na internetu u trideset godina.

Brendovi će moći za naziv svog sajta izabrati bilo koje ime koje će završavati nazivom njihove kompanije. Tako ćemo, primjerice, moći vidjeti adrese kao što su www.drink.pepsi, www.drive.ford, www.buy.mac i brojne druge.

Prijave za ovo i nisu baš jeftine, zadovoljstvo počelo je ove sedmice i traju do aprila. Nakon što se prime sve prijave, one će biti detaljno pregledane kako bi se spriječila pojava lažnih sajtova.

Prve dot.brand sajtove na internetu ćemo vidjeti početkom 2013. Zanimljivo je da su pored velikog broja zainteresiranih globalnih kompanija, interes pokazali i gradonačelnici svjetskih metropola, pa se pored brendova koji će na internetu postati još prepoznatljviji očekuje i poplava adresa poput www.visit.paris, www.visit.london i sličnih.

Ovo je svojevrsna revolucija za nazive sajtova još otkada su ukinuta stroga pravila internetske nomenklature koja je propisivala isključivo dot.com sajtove. U međuvremenu smo dobili cijeli niz sufiksa, .org, .net, .info, pa sve do niza sufiksa za države, .fr, .hr, .uk…

U Afiliasu, koji je pokrenuo cijelu ovu priču, za početak očekuju oko četiri hiljade prijava. Također su pokrenuli kampanju kojim žele potaknuti što veći broj brendova da se uključe u ovaj projekt koji bi zauvijek mogao promijeniti percepciju brendova na internetu.

” Kompanije se moraju pripremiti za ovako veliku stvar. Još je malo vremena ostalo do isteka roka za prijave. Vrijeme je da kompanije angažiraju marketinške stručnjake, odaberu najbolje moguće ime za svoj brend i iskoriste ovakve prednosti”, rekao je Rod Beckstrom, direktor Afiliasa, za The Guardian.

Prilikom prijave kompanije će popuniti upitnik od pedeset pitanja i tek nakon stroge provjere i potvrde da se zaista radi o prijavi neke kompanije, naziv sajta će se moći registrirati. Među prvima koji se prijavio je Amazon, ali zbog tajnosti nije poznato koje su ime izabrali. Šuška se da rezervirali ime www.read.amazon.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com