Načelnice je li to transparentnost koju nam garantuje do kraja Vašeg mandata?

Poštovana Načelnice, nakon što je prošlo više od pola godine od potpisivanja peticije zbog smanjenja troškova participacije s dosadašnjih 40 % na 20 % cijene mjesečnih karata korisnicima ove usluge, do danas nikada nismo dobili odgovor od strane općine Visoko i svaki pokušaj za istim je vješto izbjegnut.

Na zajedničkom sastanku, 09.03.2013. godine, koji ste Vi inicirali i čija tema je bila peticija, koju je potpisalo skoro 4000 građana općine Visoko, obećali ste mnogo toga.

Između ostalog, na tom sastanku dogovorena je saradnja sa vijećima učenika kako bi se među 1054 učenika/studenta koji koriste subvenciranje pronašli oni koji su u lošijoj financijskoj situaciji i kako bi se istim pomoglo da školsku 2012/13. godinu što lakše privedu kraju. Zatim, sami ste istakli da je ova Vaša odluku o smanjivanju participacije privremeno rješenje te da ćete do početka ove, 2013/14. školske godine, pronaći najbolji način subvencioniranja učenika i studenata. Na sastanku smo zajedno došli do zaključka da na spisku od 1054 učenika/studenta ima onih kojima ovaj vid finansijske pomoći nije neophodan, te da bi se smanjenjem istog moglo u većoj mjeri usredotočiti na osobe kojima je potrebna pomoć u vidu cjelokupnog iznosa mjesečne karte. Ovaj zajednički zaključak smatramo najrealnijim rješenjem s obzirom da ostale općine ZE-DO kantona, navodimo primjer susjednog Kaknja, problem participacije rješavaju na ovakav način tj. subvenciranjem 100 % i 50 % iznosa mjesečne karte.

Danas, nakon što je počela šk.2012/13.godina, od tih zaključaka, dogovora i Vaših obećanja, još ništa nije realizovano. Nedavno ste u medijima objavili konkurs za participaciju troškova, kojim ste svoju „privremenu“ odluku o subvenciranju u iznosu od 20 % učinili očito konačnom. Izgleda da početak nove školske godine nije ništa promijenio.

Pitamo se, do kada ćete ignorisati ovaj problem koji je nastao upravo Vašom odlukom za smanjenje troškova participacije. Do kada ćete ovu peticiju i potpis skoro 4000 građana držati kao da i nisu stavljeni na papir. Od tih 4000 imenom i prezimenom stanovnika općine kojom Vi upravljate, zasigurno ima i onih koji su Vama dali povjerenje, vjerujući da ćete upravo Vi omogućiti bolje uvjete za život. Kakvi su to bolji uvjeti ako ste opteretili dodatno mnoge kućne budžete s ovim smanjenjem troškova participacije? Nadamo se da ste svjesni činjenice koliko je potrebno novca za školsko opremanje jednog đaka? Nadamo se da ste svjesni trenutačne ekonomske situacije s obzirom na to da ste upravo Vi ekonomista po zanimanju? Možete li nam javno, napokon, predočiti plan i odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja koja se nameću ili ćete i dalje ignorisati ovaj problem koji ste svjesno i svojevoljno napravili svojom odlukom?

Pročitali smo u sredstvima informisanja, da ste i vijećničko pitanje upućeno od strane jednog člana Općinskog vijeća, koje se ticalo naše peticije (ne)namjerno ostavili neodgovorenim na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća. Ali ni to nam nije bilo čudno niti strano, jer se upravo tako i naša podnesena incijativa za Općinsko vijeće (ne)namjerno nikada nije pojavila na dnevnom redu sjednice.

Je li to transparentnost na koju se toliko pozivate od oktobra prošle godine, je li to transparentnost koju nam garantujete do kraja Vašeg mandata?

Uvažena naša Načelnice, pozivamo Vas javno, da se očitujete o načinima rješavanja problema koje ste izrodili svojom odlukom smanjenja troškova participacije s dosadašnjih 40 % na 20 % cijene mjesečnih karata i da iznesete plan mjera koje ćete sprovesti kako bi mnogi učenici (koji su slabijoj finansijskoj moći) bez problema nastavili sa svojim školovanjem. Toliko bar dugujete svima nam.

Unaprijed zahvalna Neformalna grupa učenika i srednjoškolaca, te 3907 potpisnika peticije

Vezani članci

“Bijeli hljeb” – Nezarađena plaća je lični interes bivše gradonačelnice

VISOKOIN.COM

Amra Babić priznala poraz u Visokom

VISOKOIN.COM

Grad Visoko podržao izgradnju zgrade i pristupnog puta OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ Donje Moštre

VISOKOIN.COM

Gradonačelnica Babić upriličila prijem za matematičkog genijalca, Borisa Stankovića

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Budite dobri prema Visokom, Visoko će vam to uzvratiti baš kao Halimu Zukiću

VISOKOIN.COM