NEOČEKIVANI ISTUP SABINE ĆUDIĆ: „Ne možemo ignorisati sposobnosti Turske u ovakvim vremenima…“

“Neophodno je da ukazujemo na regionalne političke i sigurnosne izazove te jasno ukažemo i na destruktivne faktore u BiH ali i napore koje ulažemo da uprkos ustavnom teretu iskoristimo geopolitički momenat i ubrzamo evropski put BiH”, poručila je Ćudić.

Sabina Ćudić, zastupnica i PD PS BiH i članica Predsjedništva Naše stranke govorila je o usponu ekstremne desnice u EU, na godišnjem forumu u organizaciji TRT World u Istanbulu.

“Uspon ekstremne desnice u EU donosi sigurnosnu prijetnju EU, kao i regiji Zapadnog Balkana. Zbog toga je značajno da politika proširenja, što je strateško sigurnosno oruđe, bude prepoznata kao ulaganje u mir, što nam je danas potrebno možda više nego ikada. Neophodno je da ukazujemo na regionalne političke i sigurnosne izazove te jasno ukažemo i na destruktivne faktore u BiH ali i napore koje ulažemo da uprkos ustavnom teretu iskoristimo geopolitički momenat i ubrzamo evropski put BiH”, poručila je Ćudić.

Ćudić je u sa Mehmetom Kemalom Bozayom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske, govorila i o značaju Turske te naglasila da svijet ne može sebi priuštiti, niti bi bilo mudro, da ignoriše sposobnosti Turske, posebno u ovakvim vremenima.