NESTAŠICA LIJEKOVA U BIH: PACIJENTI UPUĆENI DA SE OBRATE LJEKARIMA!

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine potvrdila je da postoji ozbiljan nedostatak određenih lijekova na tržištu zemlje.

Problemi su nastali zbog poteškoća u proizvodnom procesu, nabavci aktivnih sastojaka i sirovina, kao i pakovnog materijala, potvrdili su iz Agencije.

Jedan od značajnih lijekova koji nedostaje je hormon rasta Somatropin, za koji se očekuje trajni prekid snabdijevanja i zamjena drugim proizvođačem.

Na tržištu su također nedostupni antibiotik “ospen”, privremeno “amitriptilin”, te “maprotilin” koji se povlači s tržišta. Pacijenti su upućeni da se obrate svom ljekaru radi propisivanja alternativne terapije.

Agencija ističe da proizvođači imaju obavezu da prijave privremene nestašice, kako bi se mogli poduzeti hitni koraci za obezbjeđivanje dostupnih alternativa.

“Nestašice lijekova su ozbiljan problem koji zahtijeva brzu reakciju i koordinaciju svih relevantnih institucija kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena zaštita svim građanima”, istakla je Tijana Spasojević Došen, šefica Odsjeka za informiranje Agencije za lijekove BiH.