Neviđena afera trese Mađarsku. Otkrivena slaba tačka Viktora Orbana

Skandal i potom ostavka mađarske predsjednice koji su snažno potresli mađarsku politiku razotkrili su ranjivosti tamošnjeg premijera Viktora Orbana.

To predstavlja i veliki test za opoziciju, dok se zemlja priprema za lokalne i evropske izbore u junu.

Mađarski premijer, inače blizak saveznik predsjednika RS Milroada Dodika, proveo je mnogo vremena putujući svijetom i gradeći od sebe međunarodni brend konzervativne osobe posvećene promociji tradicionalnih vrijednosti.

Domaći kritičari
No, Orbanovi domaći kritičari već dugo tvrde da se kod kuće njegova vladajuća stranka Fidesz malo bavi ideologijom te da je izgradila vladajući sistem koji je osmišljen kako bi obogatio mali unutarnji krug.

Jaz između vladine retorike i ponašanja izbio je u prvi plan ovog mjeseca nakon što je mađarska novinska stranica 444.hu objavila da je konzervativna predsjednica Katalin Novak pomilovala muškarca osuđenog za pomaganje pedofilu pri zataškavanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu.

Nešto više od sedmicu nakon objavljivanja članka, Novak – koja je izgradila karijeru njegujući imidž konzervativne kršćanske majke fokusirane na porodične politike – dala je ostavku.

S njom je otišla i Judit Varga, vodeća Fideszova kandidatkinja na izborima za Evropski parlament. Ona je odobrila odluku o pomilovanju dok je obavljala dužnost ministrice pravosuđa.

Varga je subotu u objavi na Facebooku izjavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja. Dala je ostavku na mjesto zastupnice u parlamentu i nositeljice liste za Evropski parlament.

No, uprkos iznenadnom završetku političkih karijera jedine dvije viđenije i široko poznate Fideszove političarke, nije došlo do nekog pravog objašnjenja za odluku o pomilovanju.

“Nepostojanje bilo kakvih ranijih smislenih pokušaja komunikacije i brzina u podnošenju ostavki pokazuju da vlada želi izbjeći bilo kakvo dublje razmatranje tog problema”, kaže Zsuzsanna Vegh, saradnica u think tanku German Marshall Fund, prenosi britanski The Guardian.

Dolijeva ulje na vatru
Dolijevajući ulje na vatru, Peter Magyar, Vargin bivši suprug i osoba blisko povezana s vlastima, dodatno je pridonio neredu javno optuživši visoke zvaničnike unutar strukture Fidesza da se skrivaju iza Novak i Varge dok u sklopu režima rade samo u cilju vlastitog bogaćenja.

“Morao sam polako i konačno shvatiti da je sve ovo zapravo samo politički proizvod, uhljebljivanje koje služi samo za dvije svrhe – zataškavanje funkcioniranja tvornice moći i stjecanju enormnog bogatstva”, napisao je on tokom vikenda.

U intervjuu koji je ubrzo postao senzacija u Mađarskoj s više od 800.000 pregleda na YouTubeu, Magyar je govorio o pritiscima i prijetnjama državnih zvaničnika prema njemu.

Također se obrušio na Antala Rogana, moćnog ministra koji kontrolira obavještajne službe u zemlji i za kojeg se vjeruje da donosi odluke o sadržaju novinskih izvještaja.

No, Orban, koji je na vlasti već više od decenije, još uvijek ima jaku poziciju.

S obzirom na to da su mađarski mediji pod kontrolom vlade, a opozicija podijeljena, nije jasno koliko će detalja ovog skandala doprijeti do ušiju Orbanove glasačke baze i hoće li slučaj utjecati na njihova stajališta.

Istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnijenja Median u januaru je pokazalo da Fidesz ima 32 posto podrške birača, dok su sve opozicione stranke zabilježile porazne jednocifrene brojke.

Priličan izazov
Za mađarske opozicione stranke skandal nudi rijetku priliku, ali i popriličan izazov.

Jedan opozicioni političar rekao je da važna pitanja uključuju ono postoji li zaista stvarni raskol u Fideszovoj eliti ili se radi samo o ličnoj osveti.

Također je nejasno, ističe, može li to pitanje doprijeti do apatičnih ili neodlučnih birača izvan opozicione baze, prenosi Jutarnji list.

“Glavni tabori Fidesza prilično su čvrsti pa je naš posao osigurati da poruka i implikacije dopru do neodlučnih i apatičnih birača.

Ako sadašnja opozicija ne može iskoristiti ovakvu priliku, onda dolazi u pitanje sam njen legitimitet i razlog postojanja u ovom obliku”, ističe jedan neimenovani opozicioni političar.