NIJE MU SE SVIDIO Cerić zaprijetio: Schmidt da povuče izvještaj o Kavazoviću ili ću se odreći njemačkih priznanja!

Bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je danas visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da povuče navode iz izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojima kritikuje sadašnjeg reisul-ulemu Huseina ef-Kavazovića.

Cerić je rekao da će se, u protivnom, odreći dva visoka njemačka priznanja koja je dobio za promociju mira i stabilnosti u BiH i svijetu.

 

On je navode iz Schmidtovog izvještaja koji se odnose na Kavazovića ocijenio “najmonstruoznijim izrazom mržnje prema islamu, muslimanima – Bošnjacima”.

“Zamislite da nakon Holokausta Vijeće Sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta. Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata”, napisao je Cerić na Facebooku.

On je Schmidtovu posjetu reisu Kavazoviću povodom Bajrama nazvao “kamuflažom za ono što je imao namjeru da saopšti svijetu, a to je da vrhovni poglavar u Bošnjaka remeti mir i stabilnost u Bosni”.

Od visokog predstavnika je zatražio da bezuslovno iz svog izvještaja Vijeću sigornosti UN-a povuče paragraf o reisu Kavazoviću jer, kako je ukazao, “to nije blasfemična ocjena samo o njemu, već o svima Bošnjacima”.

“Ukoliko se ne ogradite od blasfemične izjave o reisul-ulemi Kavazoviću javno ću se odreći oba priznanja, koja su mi dodijeljena u vašoj državi, kao moj protest protiv vašeg djelovanja u mojoj državi”, navodi se u poruci koju je uputio Schmidtu.

Ceriću je u Njemačkoj 2007. dodijeljena nagrada “Eugen Biser” za razumijevanje među religijama, a godinu dana prije toga dobio je i nagradu “Theodor Heuss” za doprinos razumijevanju islama i kršćanstva.

Schmidt je, prema navodima pojedinih medija, kritikovao u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a izjave reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića u vezi sa odbranom Bosne i Hercegovine.

Kavazović je izjavio da “na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, mi moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme trebamo li to učiniti ili ne…”, a njegovu izjavu je Schmidt navodno naveo u svom izveštaju.