Nikšić: Spremni smo za kompromis, ali postoji crvena linija preko koje nećemo preći

“Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu”

Nakon završetka sastanka lidera državne koalicije, stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Sarajevu, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je poručio da je spreman na kompromis ali da postoji crvena linija preko koje se neće preći.

– Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo i te tri mjere koje su nama važne. Ja sam to nekoliko puta rekao, da odajem priznanje ljudima koji su radili na čelu sa gospođom Krišto, primicanja stavova, kazao je Nikšić, te dodao:

– Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građane. Naši partneri iz RS imaju drugačije viđenje, na to smo navikli i nismo nikada pokušavali reći da na određene stvari gledamo isto. Kompromis ne znači da prihvatamo nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se.

Zatim je naveo kako smatra da sastanak nije okončan.

– Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu. Mislim da govorim uime Trojke, nismo spremni da pređemo crvenu liniju protiv interesa BiH, kazao je i zaključio:

– Crvena linija je jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH.