Nizozemski premijer Mark Rutte, nepokolebljivi saveznik Kijeva i kritičar ruskog predsjednika

Nizozemski premijer Mark Rutte naslijedit će Jensa Stoltenberga na mjestu šefa NATO-a, javila je u utorak nizozemska nacionalna televizija NOS, nakon što su ga podržale Mađarska i Slovačka.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu, Stoltenberg nije ni potvrdio ni demantovao izvještaj medija.

“Sa najavom (mađarskog) premijera (Viktora) Orbana, mislim da je očigledno da smo vrlo blizu zaključka… da izaberemo sljedećeg generalnog sekretara, i mislim da je to dobra vijest”, rekao je stoltenberg novinarima, dok je hvalio Ruttea.

“Mislim da je Mark veoma jak kandidat. Ima dosta iskustva kao premijer. On je moj blizak prijatelj i kolega, i stoga čvrsto vjerujem da će se alijansa vrlo brzo odlučiti za mog nasljednika”, rekao je on. “I to će biti dobro za sve nas, za NATO i za mene.”

Sljedeći generalni sekretar NATO-a suočit će se s izazovom da održi podršku saveznika u borbi Ukrajine protiv ruske invazije, istovremeno čuvajući se od bilo kakve eskalacije koja bi vojnu alijansu mogla direktno uvući u rat s Moskvom, navodi Reuters agencija.

Nekoliko sati prije toga, Mađarska i Slovačka dale su podršku kandidaturi Ruttea, otklanjajući ključnu prepreku na njegovom putu do glavne pozicije u NATO-u.

NATO odluke donosi konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 saveznika.
Samo Rumunija, čiji se predsjednik Klaus Iohannis također bori za taj posao, još uvijek se zvanično protivi Rutteovoj kandidaturi.

Podrška Mađarske uslijedila je nakon sastanka koji je Orban imao sa Stoltenbergom prošle sedmice, gdje su se dvije strane složile da Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o pružanju podrške Ukrajini, ali su se složile da ta država neće biti uključena u njih.