Nova 1433. hidžretska godina

Širom svijeta muslimani s radošću dočekuju jedan od najvećih datuma islamske povijesti; novu hidžretsku godinu. Hidžretska godina ili računanje hidžretskog kalendara počelo je od vremena drugog halife hazreti Omera, koji je, nakon mnogih prijedloga, uzeo ovaj datum, a zbog njegove važnosti, kao početak obilježavanja muslimanske godine.

Dani hidžre za vrijeme Poslanika a.s. su predstavljali veliku prekretnicu i veliko olakšanje za sve muslimane, koji su do tada živjeli u sveopćem bojkotu, torturi i zulumu, a samo zato što su bili muslimani. Dolazak u Medinu, tadašnji JESRIB, dolazak u slobodu, je prestavljao veliki datum u islamskoj povijesti i plodno tlo za daljnje širenje Islama, ali i potpunu slobodu muslimanima u upražnjavanju njihove vjere i islamskih običaja. Od dana hidžre počinje brzo širenje Islama i vijesti o dolasku Poslanika a.s., te ovaj datum predstavlja, zaista, veliki događaj u povijesti Islama i islamskog svijeta, ali i cjelokupnoj svjetskoj povijesti, jer od hidžre počinje život Poslanika a.s. i muslimana u “dijaspori”, počinje suživot sa drugim narodima i religijama, počinju izvanredni primjeri tolerancije Islama i muslimana prema drugom i drugačijem. Nakon učinjene hidžre dolazi do izražaja sva ljepota Islama i islamskog učenja o ponašanju prema drugim ljudima, o bratskoj ljubavi i podjeli dobara, o ratnim pohodima i milosti, o suživotu i toleranciji, o Poslaniku a.s. kao najljepšem biću i onome koji je poslan kao “Milost svim svjetovima” (Kur'an).

Nova 1433. hidžretska godina nastupa u petak (25.11), nakon akšamskog ezana, nakon paljenja svijetlih kandilja širom bosanskih, ali i svjetskih minareta. U petak završava posljednji (29.) dan mjeseca Zu-l-Hidždžeta, a nastupa 1. Muharrem Nove 1433. hidžretske godine.

Širom naše lijepe Bosne i Hercegovine, u svim džematima naše islamske zajednice, širom našeg medžlisa, različitim programima i dešavanjima, će se obilježiti dolazak Nove hidžretske godine u naše džamije, naše kuće i naše porodice. Mevludima, sijelima, predavanjima, podjelom paketića za najmlađe, noćnim namazima … sjećaće se Bošnjaci – muslimani tih teških dana i noći za Poslanika a.s. i ashabe i biti sretni što je do njih i njhove male Bosne stigao bajrak Islama.

Za kraj podsjetimo da je veselje i radost u Islamu dozvoljeno, pogotovu u ovakvim prilikama, ali da to veselje i radost muslimani moraju izražavati na halal i pristojan način, te da naša hidžra danas zaista treba biti ona hidžra iz hadisa pejgambera a.s. “Muhadžir (onaj ko učini hidžru) je onaj ko napusti ono što je Allah dž.š. zabranio.”

(VisokoIN)

Vezani članci

Tadić: Bošnjacima uzet jedan mandat, HDZ nije tražio trećeg ministra u ZDK

VISOKOIN.COM

Bišćan “navukao” i premlatio pedofila: Čeka suđenje, a predator pobjegao iz BiH

VISOKOIN.COM

SAZNAJEMO: Nema poskupljenja cijene usluge odvoza komunalnog otpada

VISOKOIN.COM

U Visokom pronađena droga, jedna osoba uhapšena

VISOKOIN.COM

Otvorena kolektivna izložba amaterskih likovnih stvaralaca Visokog

VISOKOIN.COM

Milica Todorović: Obožavam grad Visoko jer ima nevjerojatnu energiju

VISOKOIN.COM