Nova turistička sezona na pragu, žardinjere sa cvijećem u koritu rijeke

Veliki broj žardinjera, betonskih saksija za cvijeće, koje su bile postavljene na šetalištu uz rijeku Bosnu od restorana do ljetne bašte kod zgrade gradske uprave uništili su bahati pojedinci i tako ponovili loše poteze stvarajući ruglo u gradu koji se sprema za najveći priliv turista do sada.

Uljepšavanje gradskih ulica na jednoj strani i neodgovorni pojedinci na drugoj koji vjerovatno iz obijesti i mladalačkog revolta čine veću materijalnu štetu.

Nekada su u koritima rijeka Fojnice i Bosne završavale kante za otpatke pa je šetalište “Sicilija” bilo puno smeća. Nekad su čak i klupe za odmor bacane, ali ovaj put je načinjena mnogo veća šteta.

Počinilac neznan. Društvene mreže bruje od komentara kako treba pogledati snimke kamera sa obližnjih objekata, ali teško da se tako mogu otkriti počinioci.

Svi gradovi imaju slične probleme. Iskustva govore da se obično radi o maloljetnim licima. Tako je vjerovatno i u Visokom. Policijski službenici u Visokom odavno rade na evidentiranju maloljetničkih grupa sklonih ovakvom bahatom ponašanju i uskoro bi sa kompletiranim informacijama trebali izaći u javnost.

Želja za primitivnošću često postaje bolest društva u kojem živimo. Velika je to sramota za sve nas. Primitivci u ljudskom obliku ili njihovi roditelji će vjerovatno biti kažnjeni novčano ili nekim društveno korisnim radom, ali kako odreagirati da se ovakvim stvarima konačno stane u kraj.