Novalić: Jako puno iftara sam proveo na netipičan način

Ovog bajramskog jutra svoje vrijeme za specijalizirani bajramski program TV Hayat je izdvojio i Fadil Novalić, premijer FBiH.
Čestitao je Bajram svim muslimanima, ma gdje god bili, na bilo kojem dijelu planete zemlje.
-Činjenica je da Bajram svima nama, gdje god bili predstavlja isto. Bajram je dio nas – govori Novalić na početku razgovora.
Ovaj mubarek mjesec ramazan proveo je širom BiH, na iftarima sa bosanskohercegovačkim stanovništvom. Bio je sa borcima u Mostaru, sa rudarima u jami…

-Jako puno iftara sam proveo na netipičan način. Ovaj put sam pokušao da posjetim ljude koje ne percipiramo kao da rade za ramazan, a rade. Bio sam sa rudarima, sa kopačima tunela Hranjen. Bio sam sa nanom heroja Izeta Nanića… U mnogim sredinama, ali sam uvijek birao one koje malo ko posjećuje.
Ali ja sam dio njih. Ne treba zaboraviti da dolazim iz fabrike gdje sam se čitav život družio sa radnicima, iz jednog malog grada gdje se ni za jedan procenat ništa nije izgubilo od toga šta predstavlja Bajram i ramazan. Nosim posebno lijepo iskustvo ovaj Bajram, sjećajući se posebnih iftara za ramazan – kaže premijer.

Tradicija je važan segment njegovog života.

-Tradicija je dio nas. Kada izgubite dio tradicije, možete biti bilo ko. To je loše za čovjeka. Svi moramo priznati da smo građani svijeta, komuniciramo na raznim jezicima, ali dobar dio karaktera mora formatirati tradicija. Tradiciju je na mene prenijela moja porodica, i ja sam imao potrebu i dužnost da prenesem na svoju djecu. To čini značajan dio našeg određenja – pojašnjava
Dodaje da je vrlo važno da čuvamo tradiciju, jer ona čuva identitet, a identitet čuva osobu.