NOVI DETALJI O BANDI NA ČIJEM ČELU JE BIO MALOLJETNIK IZ BIH

Mediji u Austriji već danima izvještavaju o aktivnostima maloljetničke bande koja je unijela strah među stanovnike Beča.

Na čelu ove bande nalazi se 17-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji je istovremeno prvoosumnjičeni u nedavno podignutoj optužnici.

Ova banda, koja većinom broji članove od 14 godina nadalje, počinila je niz krivičnih djela, uključujući pljačke, podmetanja požara, tjelesne povrede, oštećenje tuđe imovine, razbojništva i iznude, prema navodima iz Policijske uprave Beča.

Njihov metod djelovanja uključivao je upotrebu molotovljevih koktela, kalašnjikova, noževa i mačeta, što je izazvalo strah i uznemirenost među lokalnim trgovcima i stanovništvom.

Za 17-godišnjeg bh. državljanina, koji je prvoosumnjičeni u ovom slučaju, poznato je da je već imao kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Sud u Beču sada istražuje moguću vjersku i islamističku radikalizaciju trojice osumnjičenih.

Ova situacija ističe ozbiljnost problema vezanih uz kriminal i ekstremizam među maloljetnicima te ukazuje na potrebu jačanja sigurnosnih i preventivnih mjera kako bi se zaštitila javna sigurnost i suzbilo širenje nasilničkog ponašanja i ekstremističke ideologije među mladima.