Novi napadi u Jemenu, eksplozija u Crvenom moru. Huti: Pogodili smo američki brod

Jemenski Huti tvrde da su napali i pogodili američki trgovački brod u Crvenom moru. Kažu da su napali brod KOI, kojim upravlja SAD. Kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey rekla je da je brod koji plovi južno od jemenske luke Aden prijavio eksploziju na brodu.

U međuvremenu, SAD je pokrenuo nove zračne napade u Jemenu. Kako kažu, ciljali su 10 bespilotnih letjelica koje su navodno spremne za lansiranje. Prema novinskoj agenciji Reuters, KOI je kontejnerski brod pod zastavom Liberije kojim upravlja Oceonix Services sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Flota iste firme uključuje naftni tanker Marlin Luanda, koji je u subotu oštećen projektilom.

Huti smatraju sve izraelske, američke i britanske brodove legitimnim ciljevima. Vojni glasnogovornik Huta Yahya Sarea rekao je da su oružane snage pokreta gađale američki trgovački brod pod nazivom KOI s “nekoliko pomorskih projektila”. Brod je, rekao je, išao prema “lukama okupirane Palestine”, što je izraz koji Huti ponekad koriste za Izrael.

SAD izveo napad u Jemenu
“Jemen neće oklijevati uzvratiti na britansko-američku eskalaciju. Svi američki i britanski brodovi u Crvenom i Arapskom moru legitimne su mete jemenskih oružanih snaga sve dok traje američko-britanska agresija protiv naše zemlje”, rekao je glasnogovornik Huta.

Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je 10 dronova koji su se pripremali za lansiranje u Jemenu predstavljalo prijetnju trgovačkim i američkim ratnim brodovima u regiji. Svih 10 je uništeno, zajedno sa zemaljskom kontrolnom stanicom, rečeno je.

SAD je dodao da je jedan od njihovih ratnih brodova oborio tri iranske bespilotne letjelice i protubrodsku balističku raketu Huta u Adenskom zaljevu.