Novi predsjednik Crne Gore nema dilemu šta se desilo u Srebrenici 1995.

Novi predsjednik Crne Gore rekao je da će u odnosima sa susjedima insistirati na ekonomskom povezivanju, eliminiranju političkih razmirica

Nedavno izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je za Al Jazeeru da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

U intervjuu za Al Jazeeru rekao je da će u odnosima sa susjedima insistirati na ekonomskom povezivanju te eliminiranju političkih razmirica.

Uvjeren je da će za njegovog mandata Crna Gora postati članica Evropske unije i dodatno ojačati poziciju u NATO-u.

Za Milatovića je nezavisnost Kosova nesporna činjenica, kao i da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Što se tiče dešavanja u Srebrenici u ljeto 1995. godine, Milatović nema dilemu šta se tamo desilo.

“Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju Srebrenici… Vrlo je važno da je Međunarodni sud negdje individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski Parlament je, takođe, donio rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem”, kazao je novi predsjednik Crne Gore za Al Jazeera Balkans.

Emisija Recite Al Jazeeri s Jakovom Milatovićem na programu je u petak navečer od 19:05 sati.