Novi program krade podatke sa Facebooka

Kompjuterski stručnjaci predstavili su novu tehniku kojom je uz pomoć posebnog programa moguće ukrasti lične podatke korisnika Facebooka. Ovi programi, koji su dobili ime “društveni botovi”, imitiraju stvarne profile na Facebooku, koje na internetu sve češće koriste kriminalci. Cijena ovog softvera na svjetskoj mreži je 29 dolara, prenosi BBC.

Facebook je saopštio da je ovo istraživanje preuveličano i neetično.

Društveni bot je prepravljeni program iz bot mreža koje kriminalci koriste za slanje neželjene elektronske pošte.

U tradicionalnoj bot mreži, kompjuteri koji su zaraženi virusom padaju pod utjecaj kriminalaca i oni mogu da im izdaju komande, bez obzira na to gdje se nalaze.

Društveni bot razlikuje se po tome što se predstavlja kao stvarni korisnik Facebooka. Softver preuzima kontrolu nad određenim profilom na mreži i odatle šalje poruke ili pozive da mu neko postane “prijatelj”.

Četiri istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija u Vancouver napravili su 102 društvena bota u okviru svog eksperimenta i u period u od osam sedmica uz njihovu pomoć postali prijatelji sa 3.055 od 8.570 korisnika Facebooka kojima je poslat zahtjev, javlja Srna.

Naučnici su zaključili da vjerovatnoća prihvatanja “lažnog prijatelja” raste sa povećanjem broja realnih prijatelja na Facebooku.

Da ne bi aktivirao automatski sistem zaštite na Facebooku, društveni botovi šalju dnevno samo 25 zahtjeva za sklapanje prijateljstva.

Programi su tokom eksperimenta sa naloga stvarnih korisnika “ukrali” 46.500 adresa elektronske pošte i 14.500 kućnih adresa.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com