Odluka / Ukinut policijski sat u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku o ukidanju policijskog sata u ovom bh. entitetu.

Iako se očekivalo danas nije razmatrana opcija povratka publike na stadione u ovom bh. entitetu.

Dozvoljeno povećanje broja osoba koje se okupljaju na otvorenom – na 70 i u zatvorenom na 30 osoba.

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na sjednici održanoj u ponedeljak, 17. maja, predložio je da se u potpunosti ukine ograničenje kretanja u FBiH koje je na snazi od 23 sata uvečer do pet sati ujutro.

Vlada FBiH 6. maja je donijela odluku o skraćenju trajanja ograničenja kretanja usljed poboljšane epidemiološke situacije.

Prema toj odluci, kretanje je zabranjeno od 23 sati uveče do pet sati ujutro narednog dana, te je dozovoljeno okupljanje 30 osoba na otvorenom prostoru.

Vlada Federacije donijela je 23. marta naredbu kojom je ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji Federacije BiH od 21 sat do 5 sati.

Zabrana kretanja ranije je uvedena u Kantonu Sarajevo, kao i u Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Mnogi kantoni su ranije, a jučer je i Vlada Brčkog distrikta, donijeli odluku da kretanje osoba zabranjeno u vremenu od 24 sata do 5 sati ujutro, dok je rad privrednih subjekata i dalje dopušten do 22 sata.

S druge strane, Štab za vanredne situacije RS jučer je ublažio dosadašnje mjere u ovom bh. entitetu.

Rad ugostiteljskih objekata produžen je do ponoći, dozvoljeno je 100 ljudi na javnim okupljanjima, 50 na privatnim i dozvoljena je publika na sportskim takmičenjima.

Sve mjere stupaju na snagu danas.