Održan sastanak u Elektroprivredi BiH s poslodavcima: ‘Je li treba cijela privreda da ispašta zbog dubioze rudnika?’

U Elektroprivredi BiH jutros je održan sastanak uprave ovog preduzeća sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, a glavna tema bilo je moguće poskupljenje struje, saznaje Raport.

Sastanak je iniciran nakon što su poslodavci objavili saopćenje po kojem su neki privredni subjekti već dobili ponude po kojima je cijena struje višestruko viša.

Elektroprivreda: Radimo po zakonu
Iz Elektroprivrede BiH nam je nezvanično potvrđeno da je sastanak održan. Kako nam je pojašnjeno, Uprava ovog preduzeća kazala je poslodavcima da oni nisu slali samoinicijativno ponude, nego su odgovorili na zahtjev poslodavaca.

“Nama se obratilo nekoliko kompanija, ne više od 20, i tražili su ponude. Mi imamo novi zakon o električnoj energiji i postupamo po njemu. Mi smo u skladu s tim poslali ponude koje su tražili. To ne znači da neće doći do promjena, jer Vlada FBiH mora dati uputsvo”, kazao nam je izvor iz EP BiH.

On ističe da su već Vladi FBiH poslali zahtjev da se očituje i da da smjernice za dalje.

Kontaktirali smo i Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH. On nam je potvrdio da je održan sastanak.

“Mi smo iznijeli svoje argumente oni svoje. Nama je svima jasno da je Vlada zadnja. Oni trebaju donijeti odluku o cijeni struje za iduću godinu. Sad je na nama da pokušamo da tražimo od Vlade sastanak i da to probamo snagom argumenata riješiti i napraviti neko rješenje koje je prihvatljivo”, kaže Smailbegović.

On ističe kako su i jedna i druga strana imale svoje argumente.

“Ne mogu svi ispaštati zbog rudnika”
“Već dvije godine dolazi do poskupljenja struje privrednicima. Svake godine po 22 posto, dakle 44 posto ukupno. Od 1. januara stupa na snagu o električnoj energiji u kojem će značjana dio privrendik preći sa univerzalnog na tržišno, gdje su cijene značajno veće.

Da pojasnim: imaju dvije vrste, u univerzalnogm su trenutno sva preduzeća, mala i srednja privreda, a u tržišnom su veliki privredni subjekti”, kaže Smailbegović.

No, po novom zakonu će i većina će malih i srednjih preći na tržišno.

“I to će za budžet biti dodatni prihod. Dakle, tako bi mogli dobiti tu razliku da se ne ide u poskupljenje”, kaže Smailbegović.

On ističe kako razumije i argumente iz Elektroprivrede BiH.

“Oni imaju dubioze s rudnicima i nikako da se uhvate u koštac s tim. Da to povećanje donese tu rješenje, mi bi možda i rekli hajde. Ali neće, jer ni do sada nije.

Je li sad treba da uguše i ostali dio privrede zbog rudnika?”, pita se Smailbegović.

Na kraju, on ističe da u svakom poskupljenju energija igra veliku ulogu i da bi moglo doći lančane reakcije.

“I sigurno bi se to osjetilo kroz povećanje cijena i usluga. Dakle, opet po građanima”, zaključio je Smailbegović u izavi za Raport.

A, prema nezvaničnim informacijama Raport, a Vlada FBiH će vjerovatno dati saglasnost za poskupljenje struje privredi, dok građanima još neće doći do poskupljenja.