Održana promocija knjige “Bosanska savremena zbilja”

U organizaciji Asocijacija mladih SDA Visoko večeras je u prepunoj Velikoj sali Općine Visoko održana promocija knjige “Bosanska savremena zbilja” autora Osmana Brke jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića te aktuelnog člana Glavnog odbora SDA. Knjiga “Bosanska savremena zbilja” se sastoji od pet cjelina i govori o historijskom periodu BiH, i posebno o periodu od osnivanja SDA do danas.

Kako je istakao autor Osman Brka, težište knjige je peti dio o savremenoj političkoj zbilji Bosne i Bošnjaka.

“Veoma mi je drago što sam večeras u Visokom ovdje je zakazana promocija knjige “Bosanska savremena zbilja” koja je izašla prošle godine ali pošto u Visokom nisam imao promociju prve knjige mi ćemo govoriti i o njoj a to je “SDA-ljudi i događaji u političkom pokretu Bošnjaka”. Smatram da je političko razjedinjavanje Bošnjaka velika šteta za Bosnu i za ovo stanje ne okrivljujem naše komšije ni sa istoka ni sa zapada, niti naše sugrađane drugih narodnosti. Što smo mi slabiji, Bosna je slabija, i obratno. Za ovakvo stanje veliki sukrivci su određeni bosanski političari koji su skretali s puta koji je trasirao Alija Izetbegović”, kazao je Brka.

promocija_knjige_sda2

“Knjiga ‘Bosanska savremena zbilja’ polazi od vremena nastanka BiH kroz jedan historijski period da bi se bolje razumjela ova današnja događanja, s posebnim akcentom od 1990. pa nadalje, a onda opet posebno s akcentom na period od 2010. do danas. Ovo djelo predstavlja moj pogled na sva ta zbivanja, pogled SDA, i daje povod da se ovaj vremenski period od 1990. osmotri i s drugih strana. Ne pretendujemo da je ovo i samo ovo jedina istina, ali to je viđenje aktivnog učesnika svih tih zbivanja. To je i ono kako mi u SDA vidimo to vrijeme od 1990. godine, kada se govori o političkoj poziciji Bošnjaka. Naravno da tu ne možemo biti do kraja objektivni jer govorimo o Bošnjacima u pozitivnom svjetlu, ali i to je pogled koji u sveukupnoj ocjeni treba da ima svoje mjesto”, istakao je za Radio Q Osman Brka.

U knjizi su nabrojani svi oni koji su imali opozicioni stav prema politici SDA i prema Aliji Izetbegoviću.Promotori knjige bili su: akademik prof.dr. Ibrahim Bušatlija, dr. Dževad Hodžić i dr. Džemal Najetović.

(VisokoIN/Q radio)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com