Okončana hitna sjednica Skupštine TK: Ništa od ostavke ministra policije

Sjednica Skupština Tuzlanskog kantona hitnog karaktera okončana je usvajanjem zaključaka, ali ne i ključnih koji su se ticali ostavke ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića i smjene Nezavisnog odbora koji ocjenjuje rad direktora Uprave policije TK.

Tim ishodom nisu zadovoljni članovi porodice mučki ubijene Amre Kahrimanović, brat Nedžad i sin Nedim, koji su za subotu u 12 sati najavili novu i masovniju protestnu šetnju od mjesta ubistva do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova.

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni, zastupnici u Skupštini TK traže od Federalne uprave policije da što hitnije završi postupak istrage u vezi s događajem od 7. februara kada je na brutalan način ubijena Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage obavijesti javnost oštećene i ostale institucije u TK, među kojima i Skupštinu TK, nakon čega će Skupština preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najodgovornijim iz MUP-a TK i Uprave policije.

Usvojen je i zaključak kojim kantonalna skupština traži od nadležnih pravosudnih institucija, Tužilaštva TK da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijeti da ne nastupi tragičan događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština traži i od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na području TK i sjeveroistočne Bosne i poziva FUP da dostavi informaciju o bezbijednosnoj situaciji u Federaciji BiH odnosno u svim kantonima.

Usvojen je i zaključak da se formira interesorna grupa sačinjena od pravnika, kriminalista i kriminologa koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku FBiH, te predložiti njihove izmjene i dopune u cilju podizanja stepena bezbjednosti svih građana TK i FBiH.

Od Vlade TK zahtijeva se da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine te se najoštrije osuđuje svaki pokušaj politizacije tragičnog događaja.

“Skupština TK najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova”, navodi se u izvještaju.

Tokom sjednice izvještaj o stanju sigurnosti podnio je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, a prisutnima se niko iz Vlade TK nije obraćao.