Omogućen nastavak bescarinskog uvoza novih električnih vozila u BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je do 31. decembra produžilo odluku o privremenoj suspenziji i snižavanju carinskih stopa na uvoz novih električnih i hibridnih vozila.

Napomenuli su da su prošle godine, na prijedlog Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa, ukinuli carine na uvoz električnih vozila u i značajno snizili – sa 15 na pet posto carinske stope za uvoz hibridnih automobile, a s rokom važenja do kraja prošle godine.

Riječ je o uvozu, kako su obrazložili, novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz država s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Ova mjera je, kako su konstatovali, konkretna finansijska podrška građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ovih vozila sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite okoliša te podizanja sigurnosti u saobraćaja.

Porastom uvoza električnih i hibridnih vozila omogućiće se, kako tvrde, otvaranje novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa te rast ulaganja u električne punionice, što bi se pozitivno odrazilo na ubrzanje realizacije projekta električnih punionica, čija je priprema u toku.

Iz Savjeta ministara Bosne i Hercegovine su poručili da na ovaj način žele doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.